ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωπαϊκές επενδυτικές, κρυπτογραφημένα νομίσματα

eyropaikes-ependytikes-kryptografimena-nomismata-2220943

Η Ευρώπη έχει αντλήσει σχεδόν τα μισά από τα κεφάλαια που έχουν διοχετευθεί στα κρυπτογραφημένα ψηφιακά νομίσματα τα τελευταία χρόνια. Αυτό καταδεικνύει έρευνα που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Πρόκειται για έρευνα της Atomico, μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες που επενδύουν σε μη εισηγμένες. Εταιρείες με έδρα στην Ευρώπη έχουν αντλήσει 1,76 δισ. δολάρια μέσω των αρχικών δημόσιων εγγραφών νομισμάτων από το 2014 έως σήμερα. Αντιπροσωπεύουν το 46% των κεφαλαίων που έχουν αντληθεί και επενδυθεί παγκοσμίως.

Οι αρχικές δημόσιες εγγραφές έχουν αποτελέσει τη μεγάλη ευκαιρία για τους επενδυτές στα ψηφιακά νομίσματα. Εχουν προσφέρει φέτος το καύσιμο για τη ραγδαία άνοδο της αξίας των κρυπτογραφημένων νομισμάτων. Το αποτέλεσμα είναι ότι έχουν ενσπείρει φόβους για το ενδεχόμενο μιας «φούσκας» που θα μπορούσε να σκάσει, δεδομένου ότι το#bitcoin έχει σημειώσει άνοδο πάνω από 1.000% από την αρχή του 2017.

Η έρευνα της Atomico βασίζεται στα στοιχεία που συγκέντρωσε η εταιρεία TokenData στην Καλιφόρνια και καλύπτει το χρονικό διάστημα από το 2014 έως σήμερα, μολονότι τουλάχιστον το 90% των αρχικών δημόσιων εγγραφών ψηφιακών νομισμάτων κατεγράφη φέτος.

Η Ελβετία άντλησε σχεδόν τα μισά. Συγκεκριμένα, το 47% από το σύνολο των κεφαλαίων 828 εκατ. δολαρίων αυτών των αρχικών δημόσιων εγγραφών εντός Ευρώπης. Αυτό έγινε κυρίως μέσω εταιρειών που έχουν καταχωριστεί στην περιοχή Ζουγκ, κοντά στη Ζυρίχη, η οποία έχει χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές. Εκεί βρίσκονται οι κατοικίες των σημαντικότερων διαπραγματευτών εμπορευμάτων, σύμφωνα με τον Ρίκι Ταν που εξεπόνησε τη σχετική έρευνα. Η Βόρεια Αμερική άντλησε 1,08 δισ. δολάρια. Αυτά τα κεφάλαια αντιπροσωπεύουν το 28% των αρχικών δημόσιων εγγραφών νομισμάτων μιας παγκόσμιας αγοράς που άντλησε περίπου 3,8 δισ. δολάρια μέσω εκδόσεων ψηφιακών νομισμάτων. Η έρευνα προβλέπει ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές επενδυτικές θα αρχίσουν να συμμετέχουν σε αυτές τις δημόσιες εγγραφές από το επόμενο έτος. Θα παύσουν, εν ολίγοις, να είναι αντίθετοι σε κάτι που θεωρούν ανταγωνιστικό ως προς τις παραδοσιακές επενδύσεις, αλλά μη υποκείμενο σε καμία ρύθμιση.

Οι μεγαλύτερες επενδυτικές των ΗΠΑ, όπως η Andreesen Horrowitz και η Union Square Ventures, έχουν επενδύσει σε τέτοιες αρχικές δημόσιες εγγραφές, μαζί με ορισμένα καινούργια ευρωπαϊκά funds, όπως το Blueyard Capital του Βερολίνου. Οπως, πάντως, επισημαίνει η Atomico, «δεν έχουν ακόμη συμμετάσχει τα πιο καθιερωμένα funds της περιοχής, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2018». Οι αρχικές δημόσιες εγγραφές νομισμάτων λειτουργούν ως εναλλακτική στα παραδοσιακά μέσα άντλησης κεφαλαίων μέσω των επίσημων χρηματιστηρίων ή στις ιδιωτικές επενδύσεις από εταιρείες που τοποθετούνται σε μη εισηγμένες ή από άλλους επενδυτές.

Αυτός ο νέος μηχανισμός άντλησης κεφαλαίων έχει γνωρίσει άνθηση στις αγορές που δεν υπόκεινται σε ρυθμίσεις, καθώς σε αυτές τις αγορές σπανίζουν τα επενδυτικά κεφάλαια. Η Κίνα και η Νότιος Κορέα έχουν απαγορεύσει τα ψηφιακά νομίσματα, ενώ η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες.

Η Ελβετία μαζί με τη Γερμανία και την Αυστρία επισκιάζουν άλλες περιοχές της Ευρώπης, καθώς έχουν αντλήσει κεφάλαια 976 εκατ. δολαρίων, τριπλάσια, δηλαδή, από τα αντίστοιχα που προσείλκυσαν μέσω των αρχικών δημόσιων εγγραφών νομισμάτων οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τετραπλάσια από τα αντίστοιχα κεφάλαια σε Βρετανία και Ιρλανδία. Αν, όμως, εξετάσει κάποιος τον αριθμό των προτάσεων που έχουν παρουσιάσει για αρχικές δημόσιες εγγραφές νομισμάτων, οι χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης προηγούνται.