ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Κορυφαίες εποπτικές αρχές των ΗΠΑ προειδοποιούν για τους κινδύνους του bitcoin

ft-koryfaies-epoptikes-arches-ton-ipa-proeidopoioyn-gia-toys-kindynoys-toy-bitcoin-2222772

Δύο κορυφαίες χρηματοπιστωτικές εποπτικές Αρχές των ΗΠΑ παρενέβησαν χθες στη φρενίτιδα γύρω από τις συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, προειδοποιώντας τους επενδυτές για τους κινδύνους που συνδέονται με ευμετάβλητα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, την ημέρα που το bitcoin έκανε χαοτικό ντεμπούτο στο κατεστημένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times.

Μετά από μία εβδομάδα με τεράστια σκαμπανεβάσματα και την τιμή του bitcoin να εκτοξεύεται στα 19.000 δολάρια, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission, SEC) Τζέι Κλέιτον διαμήνυσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί στενά τις συναλλαγές καθώς και τη μαζική χρηματοδότηση (εταιρειών) με κρυπτονομίσματα, η οποία είναι γνωστή ως αρχική προσφορά νομισμάτων (initial coin offerings, ICOs). Στη συνέχεια υπήρξε προειδοποίηση και από τον επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματιστηρίων Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (Commodity Futures Trading Commission, CTFC) Κρίστοφερ Τζιανκάρλο ότι η Υπηρεσία του δεν μπορεί να προστατεύσει τους επενδυτές σε πολλές πλατφόρμες συναλλαγών κρυπτονομισμάτων.

Οι ρυθμιστικές Αρχές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το γεγονός ότι μικροί επενδυτές με υψηλή μόχλευση αγοράζουν κρυπτονομίσματα, ενώ τα χρηματιστήρια για το bitcoin δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση. Χθες, προθεσμιακά συμβόλαια του bitcoin εισήχθησαν στο χρηματιστήριο προθεσμιακών συμβολαίων της Cboe Global Markets, με τις συναλλαγές να διακόπτονται δύο φορές λόγω της γρήγορης εκτίναξης των τιμών του που προκάλεσε αυτόματα διακοπές της διαπραγμάτευσης.

«Όπως ακριβώς η SEC εστιάζει αυστηρά στο πώς οι συναλλαγές σε δολάρια, ευρώ και ιαπωνικά γεν επηρεάζουν τις κεφαλαιαγορές μας, έχουμε τα ίδια ενδιαφέροντα και ευθύνες αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα», δήλωσε ο Κλέιτον, ενώ ο Τζιανκάρλο τόνισε ότι οι επενδυτές πρέπει να είναι ενήμεροι για το «δυνητικά υψηλό επίπεδο μεταβλητότητας και κινδύνου». «Οι σχετικά αναδυόμενες υποκείμενες αγορές μετρητών και τα χρηματιστήρια για το bitcoin παραμένουν σε μεγάλο βαθμό μη ρυθμιζόμενες αγορές, στις οποίες η CFTC έχει περιορισμένες αρμοδιότητες», προειδοποίησε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ