Προειδοποιήσεις για το bitcoin διατύπωσαν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) και η Επιτροπή Χρηματιστηρίων Προθεσμιακών Συμβολαίων Εμπορευμάτων (CTFC), κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ποινικά αδικήματα, αλλά και για την έκθεση των μικροεπενδυτών στο σκάσιμο μιας «φούσκας».
Από το Ντουμπάι ο γνωστός οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτζ δήλωσε ότι το bitcoin «δεν έχει καμία κοινωνική αξία». Ο νομπελίστας οικονομολόγος δήλωσε, επίσης, ότι θα αποτελούσε έκπληξη αν συνεχιζόταν το ράλι του bitcoin και το 2018.
Ο κ. Στίγκλιτζ δήλωσε ότι το δολάριο αποτελεί ακόμα το βασικό νόμισμα στις αγοραπωλησίες προϊόντων και δεν έχει χάσει τη δύναμή του. Από τις 3.000 δολάρια τον Αύγουστο, το bitcoin εκτοξεύθηκε στις 19.000 δολάρια την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από την πρεμιέρα του στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγου. Εξακολουθεί να επικρατεί προβληματισμός για την πορεία του πρώτου και ισχυρότερου ψηφιακού νομίσματος, αλλά το ράλι συνεχίζεται ακάθεκτο στα ανταλλακτήρια.
Εως την περασμένη Κυριακή που ετέθη υπό διαπραγμάτευση πρώτη φορά το bitcoin ως προθεσμιακό συμβόλαιο στο Χρηματιστήριο του Σικάγου, η προσοχή όλων ήταν στραμμένη στο ξέφρενο ράλι των ανταλλακτηρίων, με τους ειδήμονες των ψηφιακών νομισμάτων να μιλούν για τη δημιουργία μιας νέας μορφής χρήματος που δεν υπόκειται σε κανονιστικό πλαίσιο.
Σήμερα, οι αναλυτές των αγορών συμφωνούν ότι η διαπραγμάτευση προθεσμιακών συμβολαίων με bitcoin σε μια ρυθμισμένη αγορά θα προσελκύσει θεσμικούς επενδυτές στο ψηφιακό νόμισμα.
Μήπως, όμως, η ένταξη του bitcoin στην προθεσμιακή αγορά μετριάσει τις αποδόσεις του, τουλάχιστον σε σχέση με την ιλιγγιώδη άνοδο που έχει παρουσιάσει από τις αρχές του έτους σε ανταλλακτήρια από τις ΗΠΑ μέχρι την Ασία;
Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η επιβολή κανονιστικού πλαισίου για την αντιμετώπιση περιπτώσεων ξεπλύματος «μαύρου» χρήματος, δήλωσε ο κ. Νοβότνι, κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
Το τελευταίο 12μηνο, το ψηφιακό νόμισμα έχει τεθεί στο στόχαστρο σημαντικών παραγόντων της Wall Street. Ο Λάρι Φινκ, διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, είχε περιγράψει το bitcoin ως μέσο για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος. Ο Γουόρεν Μπάφετ έχει χρησιμοποιήσει έναν ηπιότερο χαρακτηρισμό. Το περιέγραψε ως «φούσκα». Σενάρια, όμως, θέλουν ορισμένες κεντρικές τράπεζες να εξετάζουν την καθιέρωση του δικού τους ψηφιακού νομίσματος.