Δισεκατομμύρια μάρκα σε Γερμανία και Ανατ. Ευρώπη δεν έχουν ακόμη ανταλλαγεί

Δισεκατομμύρια μάρκα σε Γερμανία και Ανατ. Ευρώπη δεν έχουν ακόμη ανταλλαγεί

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μολονότι  έχουν περάσει 16 χρόνια από την 1η Ιανουαρίου 2002 και την εισαγωγή του ενιαίου νομίσματος, 12,64 δισ. μάρκα δεν έχουν ακόμη ανταλλαχθεί με ευρώ. Η εκτίμηση ανήκει στην Bundesbank, που υπολογίζει ότι τραπεζογραμμάτια και κέρματα του γερμανικού μάρκου, συνολικής σημερινής αξίας περίπου 6,46 δισ. ευρώ, βρίσκονται ακόμα κρυμμένα ή ξεχασμένα στα σπίτια ή ακόμη και στα τροχόσπιτα των Γερμανών.

Κάποια από αυτά έχουν, άλλωστε, αποκτήσει, εν τω μεταξύ, συλλεκτική αξία.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της Deutsche Welle, ξεχασμένοι θησαυροί στο πάλαι ποτέ νόμισμα της Γερμανίας, το άλλοτε ισχυρότερο και σταθερότερο ευρωπαϊκό νόμισμα, έρχονται στο φως όταν διαλύεται κάποιο νοικοκυριό ή γίνονται εργασίες ανακαίνισης ή αναπαλαίωσης. Συχνά τα μάρκα εντοπίζονται κρυμμένα σε συρτάρια, βιβλία ή βάζα, ενώ σε μια περίπτωση βρέθηκαν 3.000 μάρκα κρυμμένα στην εσωτερική επένδυση τροχόσπιτου που προοριζόταν για απόσυρση.

Η Deutsche Welle παραθέτει την άποψη του Καρλ Λούντβιχ Τίλε, μέλους του Δ.Σ. της Bundesbank, ότι «μέρος των κερμάτων και χαρτονομισμάτων ενδέχεται να έχει χαθεί, να έχει καταστραφεί ή να βρίσκεται στα χέρια συλλεκτών». Η Bundesbank εκτιμά ότι μέρος των μάρκων που δεν έχουν ακόμη ανταλλαχθεί βρίσκεται εκτός Γερμανίας, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Τίλε, το γερμανικό μάρκο είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές στην Ανατολική και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, «ως μέσον διατήρησης αξίας». Οπως εξηγεί ο ίδιος, αυτό ισχύει κυρίως σε χώρες με υψηλό πληθωρισμό, όπου το μάρκο ήταν ανέκαθεν δημοφιλές χάρη στη σταθερότητά του.

Σύμφωνα, πάντα, με την Deutsche Welle, το υποκατάστημα της Bundesbank στο Μάιντς έλαβε πρόσφατα επιστολή από τον Καναδά, στον φάκελο της οποίας είχε τοποθετηθεί ένα χαρτονόμισμα των 50 μάρκων μαζί με τη φωτοτυπία ακόμη ενός χαρτονομίσματος αξίας 1.000 μάρκων. Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας αντάλλαξε μόνον το αληθινό χαρτονόμισμα των 50 μάρκων. Οπως επισημαίνει ο κ. Τίλε, η Bundesbank εξακολουθεί να δέχεται την επιστροφή μάρκων χωρίς περιορισμό ή προθεσμία. Κάθε χρόνο, οι υπάλληλοί της ανταλλάσσουν χαρτονομίσματα και κέρματα αξίας 100 έως 150 εκατ. μάρκων.

Δέχεται, μάλιστα, ακόμη και χαρτονομίσματα που έχουν φθαρεί, υπό τον όρο ότι έχουν διατηρηθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ.

Δεν ισχύει, βέβαια, το ίδιο σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, όπου από το τέλος του 2011 δεν είναι πλέον δυνατή η ανταλλαγή των παλαιών εθνικών νομισμάτων με ευρώ. Η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών συνιστά στους Γερμανούς να ελέγξουν τα μάρκα που έχουν φυλάξει, καθώς ορισμένα έχουν μεγάλη συλλεκτική αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή