Ευνοϊκούς όρους σε ευρωπαϊκές τράπεζες υπόσχεται η BoE

Ευνοϊκούς όρους σε ευρωπαϊκές τράπεζες υπόσχεται η BoE

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Τράπεζα της Αγγλίας προτείνει οι ευρωπαϊκές τράπεζες να εξακολουθήσουν να δραστηριοποιούνται στη χώρα μετά το Brexit, χωρίς σημαντικές αλλαγές, ούτε νέους όρους για επιπλέον κεφαλαιακή επάρκεια. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονταν ομαλά. Η πρόταση αυτή, που έχει και τη στήριξη του υπουργείου Οικονομικών της Βρετανίας, προσπαθεί να διαμορφώσει ευνοϊκό κλίμα. Αναμένεται ότι για το θέμα θα υπάρξει ένταση με την Ε.Ε., η οποία θέλει να θέσει αυστηρούς όρους για τις βρετανικές τράπεζες στην Ευρώπη.

Πέραν τούτου, η μεταβατική περίοδος εξόδου της χώρας (Brexit) θα λήξει το 2020, όπως όρισε σε σχετικές οδηγίες της η Κομισιόν. Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι οι προβλέψεις του για τις δυσμενείς επιπτώσεις από το Βrexit στην οικονομία επαληθεύθηκαν. Γι’ αυτό και απευθύνει έκκληση προς τους διαπραγματευτές και των δύο πλευρών να κινηθούν ταχύτητα και να ολοκληρώσουν εγκαίρως τη διαδικασία μετάβασης της χώρας στο νέο πλαίσιο εκτός Ε.Ε. Επίσης, το ΔΝΤ ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμά της, αυξάνοντας τα φορολογικά έσοδά της, τα οποία επηρεάζονται από το Brexit, και να μην επαφίεται μόνον στη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Χρονοδιάγραμμα

Η 31η Δεκεμβρίου 2020 θα είναι η τελευταία ημέρα της περιόδου μετάβασης της Βρετανίας στο νέο καθεστώς, μετά την έξοδό της από την Ε.Ε. Οπότε από την 1η Ιανουαρίου 2021 η Βρετανία επισήμως τίθεται εκτός Ε.Ε. Αυτά καταγράφονται στις οδηγίες της Κομισιόν για τη διαπραγμάτευση με το Λονδίνο, που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Μέσα από αυτές για πρώτη φορά αποτυπώνεται και ο επίσημος στόχος της Ε.Ε. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι επιζητούσε να διαρκέσει η μεταβατική περίοδος σχεδόν δύο χρόνια μετά τον Μάρτιο του 2019. Εντούτοις, ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής Μισέλ Μπαρνιέ επισήμανε ότι με τη λήξη της προθεσμίας το 2020 αποφεύγονται πολλά προβλήματα και περιπλοκές, δεδομένου ότι το 2021 ξεκινά ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. Ο κ. Μπαρνιέ είχε παλαιότερα εκφράσει την ελπίδα ότι η διμερής συμφωνία ελεύθερου εμπορίου θα είναι έτοιμη να εφαρμοστεί από το 2021.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της Κομισιόν, διαρκούσης της μετάβασής της, η Βρετανία θα παραμένει μέλος των θεσμών της Ε.Ε. και θα υπόκειται στους κανόνες τους, παλαιούς και νέους, χωρίς δυνατότητα συμμετοχής στην κατάρτισή τους. Επίσης, δεν θα ισχύουν για τη Βρετανία σε αυτό το διάστημα οι συμφωνίες της Ε.Ε. με τρίτους, παρότι δεν αποκλείονται και προσαρμογές προς το συμφέρον των Βρυξελλών. Επιπλέον, ο κ. Μπαρνιέ διευκρίνισε ότι η εμπορική συμφωνία Βρυξελλών – Λονδίνου δεν πρόκειται να επιφυλάξει προνομιακή μεταχείριση στις βρετανικές τράπεζες. «Δεν γνωρίζω να υπήρξε στο παρελθόν κάποια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τρίτες χώρες η οποία έδινε στον κλάδο προνομιακή πρόσβαση στην ενιαία αγορά», δήλωσε ο κ. Μπαρνιέ.

Ο Μαρκ Κάρνεϊ, διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τις εποπτικές τραπεζικές αρχές της Ε.Ε. «Αν όντως έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες με έδρα τη Βρετανία θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως και σήμερα και χωρίς επιπλέον δαπανηρούς κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, αλλιώς θα υπάρξουν συνέπειες», διευκρίνισε. Αν το διαζύγιο είναι επώδυνο, θα καταστεί εξαιρετικά δυσχερής και η σχέση των εποπτικών αρχών της Ε.Ε. με την Τράπεζα της Αγγλίας. Το σενάριο της ομαλής συνεργασίας σημαίνει ότι οι μεγάλες τράπεζες με περιουσιακά στοιχεία άνω των 20 δισ. δολαρίων θα λειτουργούν στη Βρετανία ως υποκαταστήματα.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα θεωρούνται θυγατρικές και θα πρέπει να έχουν αυξημένη κεφαλαιακή επάρκεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή