ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φουντώνει ο φορολογικός ανταγωνισμός

foyntonei-o-forologikos-antagonismos-2225149

Για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς του Κογκρέσου η φορολογική μεταρρύθμιση που έγινε νόμος την περασμένη Παρασκευή θα καταστήσει τις ΗΠΑ ελκυστικότερες για επιχειρήσεις. Για τον υπόλοιπο κόσμο, η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ ενδέχεται να προκαλέσει αναστάτωση στην παγκόσμια οικονομική τάξη, δημιουργώντας άνισους κανόνες και πυροδοτώντας έναν αγώνα μεταξύ κρατών για το ποιο θα μειώσει περισσότερο τη φορολογία επιχειρήσεων. Η μεταρρύθμιση απειλεί ήδη τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με εταίρους τους, ενώ υπήρχαν ανησυχίες για την εθνικιστική οικονομική ατζέντα του κ. Τραμπ. Την περασμένη εβδομάδα οι Ευρωπαίοι ηγέτες είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα να ξεσπάσει εμπορικός πόλεμος, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται να προσφύγουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO).

Κινέζοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν αντίμετρα για να προστατεύσουν την κινεζική οικονομία και την ανταγωνιστικότητά της. Ολα αρχίζουν από τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων από το 35% στο 21%. Χώρες όπως η Αυστραλία, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιαπωνία –όπου ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής φορολογίας επιχειρήσεων βρίσκεται τουλάχιστον στο 30%– ήδη βρίσκονται υπό πίεση για να μειώσουν και αυτές τον φορολογικό συντελεστή. «Πρόκειται για πολύ ισχυρό κίνητρο για κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο που θέλουν να προσελκύσουν περισσότερες επενδύσεις. Θα αναγκαστούν να ακολουθήσουν», λέει ο Αντριου Μακένζι, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εξορύξεων BHP. Οι φορολογικοί συντελεστές για επιχειρήσεις ακολουθούσαν ήδη πτωτική τροχιά. Πολλές χώρες χρησιμοποιούσαν τη φορολογία ως συγκριτικό πλεονέκτημα επί των ΗΠΑ, που έχουν να προσφέρουν μια τεράστια εσωτερική αγορά, πληθώρα κεφαλαίων για επένδυση σε επιχειρήσεις και σχετικά χαλαρό κανονιστικό πλαίσιο στην αγορά εργασίας. Και η Κίνα ενδέχεται να αναγκαστεί να παίξει το παιχνίδι της φορολογίας, δεδομένου ότι η επιβάρυνση είναι υψηλή.

Ο φορολογικός συντελεστής είναι 25%, ενώ προστίθενται οι εργοδοτικές εισφορές και άλλοι φόροι, με αποτέλεσμα η φορολογική επιβάρυνση των εταιρειών να είναι υψηλότερη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Ζου Γκουανγκιάο είχε δεσμευτεί ότι η χώρα θα θεσπίσει προληπτικά μέτρα ως απάντηση στη φορολογική μεταρρύθμιση των ΗΠΑ. Η Ε.Ε. είναι αντίθετη με τη φοροαπαλλαγή που παρέχεται στις αμερικανικές εταιρείες για κέρδη που αποκομίζουν στο εξωτερικό από την πώληση περιουσιακών στοιχείων ή υπηρεσιών. Το μέτρο υποτίθεται πως έχει στόχο να ενθαρρύνει αμερικανικές εταιρείες να παράγουν στις ΗΠΑ και να πωλούν στο εξωτερικό. Για την Ε.Ε. η ρύθμιση αποτελεί παραβίαση συμφωνιών για την αποφυγή κρατικής επιδότησης των εξαγωγών. Η Επιτροπή σχολίασε ότι περιμένει από τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να σέβεται τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του WTO. Οι υπουργοί Οικονομικών των πέντε μεγαλύτερων οικονομιών της Ε.Ε. προειδοποίησαν την περασμένη εβδομάδα πως μια διάταξη του φορονομοσχεδίου Τραμπ αποτελεί διάκριση εις βάρος ξένων εταιρειών και ότι ενδέχεται να διαταράξει τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το μέτρο αφορά την επιβολή δασμού σε κάποιες συναλλαγές μεταξύ αμερικανικών εταιρειών και ξένων θυγατρικών τους. Στην Κίνα, αξιωματούχοι προετοιμάζονται να σκληρύνουν ακόμη περισσότερο τους κανόνες που αφορούν τη μετακίνηση κεφαλαίων εκτός της χώρας. Το Πεκίνο παρακολουθεί το ύψος των χρημάτων που μεταφέρονται εκτός της Κίνας, ώστε να ελέγχει στην αξία του γουάν και να διατηρεί σταθερό το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Εταιρείες που επιθυμούν να αποσύρουν κεφάλαια άνω των 5 εκατ. δολ. πρέπει να λάβουν ειδική έγκριση από την κεντρική τράπεζα, διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει μήνες. Τώρα, ορισμένοι Κινέζοι αξιωματούχοι εξετάζουν νέους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, ανησυχώντας ότι η φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ θα οδηγήσει αρκετές αμερικανικές εταιρείες να προσπαθήσουν να αποσύρουν κεφάλαια από την Κίνα.