ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μικρή άνοδος μισθών, αύξηση παραγωγής στη Βρετανία

mikri-anodos-misthon-ayxisi-paragogis-sti-vretania-2225296

Ενισχύθηκε η βρετανική οικονομία, όπως επισημαίνουν έρευνες της εταιρείας αναζήτησης εργασίας Adzuna, αλλά και του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων (CBI), λόγω της μικρής ανόδου των μισθών και της αύξησης της παραγωγής.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Adzuna, ο μέσος μισθός των προσφερόμενων θέσεων εργασίας αυξήθηκε κατά 1,2% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι. Στο Λονδίνο, οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 2,2% σε σύγκριση με πέρυσι, με τον μέσο μισθό να διαμορφώνεται στις 39.457 στερλίνες. Αντιθέτως, μειωμένες κατά 12,2% εμφανίζονται οι αποδοχές για τους αποφοίτους. Εν τω μεταξύ, έρευνα του Συνδέσμου Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) επισήμανε ότι τους τρεις τελευταίους μήνες έως τον Δεκέμβριο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον μεταποιητικό κλάδο και στον κλάδο των υπηρεσιών κατέγραψαν αύξηση της παραγωγής τους κατά 19% έναντι 6% τους τρεις τελευταίους μήνες έως τον Νοέμβριο.

Εν ολίγοις, η παραγωγή αυξήθηκε σε όλους τους κλάδους της βρετανικής οικονομίας με ρυθμό υψηλότερο από τον μέχρι στιγμής μέσο όρο. Ωστόσο, ο Σύνδεσμος, ο οποίος εκπροσωπεί 190.000 επιχειρήσεις, προειδοποίησε πως ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια. Η επικεφαλής του CBI, Αννα Λιτς, αναφέρει, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, ότι οι εταιρείες στον ιδιωτικό τομέα βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο λίγο πριν από τα τέλη του έτους. Η ίδια, όμως, ανέφερε ότι οι μετριοπαθείς προβλέψεις για την πορεία ανάπτυξης της οικονομίας προμηνύουν τις επικείμενες προκλήσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι η αύξηση των μισθών δεν μπορεί να ακολουθήσει τα επίπεδα στα οποία κυμαίνεται ο πληθωρισμός, ο οποίος διαμορφώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο στο 3,1%.