Επενδύσεις βάσει εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από BlackRock

Επενδύσεις βάσει εταιρικής κοινωνικής ευθύνης από BlackRock

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λάρι Φινκ είναι ο διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, της μεγαλύτερης εταιρείας του κόσμου στη διαχείριση κεφαλαίων. Αυτή τη στιγμή ελέγχει επενδυτικά κεφάλαια 6 τρισ. δολ., γεγονός που της προσδίδει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο. Απευθυνόμενος στους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών των ΗΠΑ με επιστολή του, ο Λάρι Φινκ διεμήνυσε πως είναι πολύ πιθανόν οι μετοχές τους να μην αποτελούν πλέον επιλογή του, εάν δεν ασχοληθούν και με άλλα πράγματα εκτός των κερδών τους, όπως το να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ο Φινκ επισημαίνει, επιπλέον, πως μια εταιρεία που δεν προσφέρει κάτι στην κοινωνία δεν είναι βιώσιμη μακροπρόθεσμα.

Υπευθυνότητα

Ετσι πυροδοτείται εκ νέου η δημόσια συζήτηση περί κοινωνικής ευθύνης των επιχειρήσεων, όπως αναφέρουν οι The New York Times. Δεν έχει προηγηθεί κάτι παρόμοιο, δηλαδή ένας μεγάλος θεσμικός επενδυτής, για την ακρίβεια ο μεγαλύτερος στον κόσμο, να απαιτεί κάτι τέτοιο από εταιρείες – στα 6 τρισ. δολ., που έχει υπό διαχείριση, συγκαταλέγονται πόροι συνταξιοδοτικών ταμείων, αμοιβαία κεφάλαια, διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια και άλλα. Θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους θεσμικούς επενδυτές.

Ο επικεφαλής της BlackRock, επισημαίνει συν τοις άλλοις, ότι μέχρι στιγμής οι κυβερνήσεις στον δυτικό κόσμο δεν έχουν κατορθώσει να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις τους μέλλοντος – όπως είναι η περαιτέρω αυτοματοποίηση της εργασίας και των υπηρεσιών, η επανακατάρτιση των εργαζομένων, καθώς και η γήρανση του πληθυσμού. Οπότε το βάρος αυτών των προβλημάτων μετατίθεται ολοένα και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, ο Λάρι Φινκ στην επιστολή του αναφέρει τα εξής: «Η κοινωνία απαιτεί οι επιχειρήσεις, τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες, να εξυπηρετούν το κοινό καλό. Αλλωστε, για να μπορέσει να αναπτυχθεί μια επιχείρηση πρέπει να έχει καλές οικονομικές επιδόσεις, αλλά και να συνεισφέρει ευρύτερα στην κοινωνία». Και έπειτα από κάποιες τέτοιες δηλώσεις, όπως αναφέρουν οι The New York Times, εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την ίδια τη φύση του καπιταλισμού. «Η παρέμβαση του Λάρι Φινκ είναι ορόσημο για τους ισχυρούς επενδυτικούς οίκους, που αναλαμβάνουν τις επενδύσεις των χρημάτων τρίτων», τόνισε ο Τζέφρι Σόνενφελντ, καθηγητής της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Γέιλ και ειδικός σε θέματα εταιρικής ηγεσίας. «Εχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία ένας θεσμικός επενδυτής του βεληνεκούς της BlackRock να κάνει αυτήν την τοποθέτηση, η οποία είναι και πρωτοφανής στα χρονικά».

Ειλικρίνεια

Ο Λάρι Φινκ τοποθετήθηκε με ευθύτητα ως προς τα τεκταινόμενα στον κόσμο των επιχειρήσεων. Επιπλέον, ενημέρωσε τους λοιπούς κολοσσούς των διαφόρων κλάδων της οικονομίας ότι θα είναι υπεύθυνοι για τον τρόπο λειτουργίας τους: εάν δεν εκπληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως είναι η άμβλυνση της κλιματικής αλλαγής, η βιωσιμότητα των δραστηριοτήτων τους, η ορθή εταιρική διακυβέρνηση, η πάταξη περιπτώσεων παιδικής εργασίας, η πάταξη της διαφθοράς κ.λπ., δεν θα επιλέγονται για τις επενδύσεις της BlackRock. «Με το να είναι μια εταιρεία κοινωνικά υπεύθυνη, ουσιαστικά σημαίνει πως δημιουργεί μια καλή εικόνα γι’ αυτήν, άρα είναι προς όφελός της», ανέφερε ο κ. Φινκ, με αρκετή δόση ρεαλισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι πριν από τρία χρόνια ο επικεφαλής της BlackRock δεν ενστερνιζόταν την ιδέα του ακτιβισμού των μετόχων – σχετικά προσφάτως συμμετείχε στην ομάδα των μετόχων που πίεσαν την ExxonMobil να καταρτίσει έκθεση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή