Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες οι ευρωπαϊκές μετοχές. Eιδικά, ο δείκτης Stoxx 50 των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης της Ευρωζώνης έκλεισε +0,3% και έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας. Την ίδια ανοδική πορεία ακολούθησαν και οι δείκτες στην αμερικανική αγορά μετά την απόφαση της Γερουσίας για άρση του αδιεξόδου στη χρηματοδότηση του δημοσίου τομέα της χώρας. Το δολάριο εμφάνισε κάμψη ως προς το ευρώ, ενώ το πετρέλαιο ενισχύθηκε.

Ειδικότερα, στη Γουόλ Στριτ πριν από το κλείσιμο διαμορφώθηκε ευνοϊκό κλίμα μετά τις θετικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο. Οι Dow Jones και S&P500 ανήλθαν σε νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά επίπεδα στις 26.137,12 μονάδες και στις 2.283 μονάδες αντίστοιχα. «Αυτή τη στιγμή δεν έχει σοβαρό αντίκτυπο στην αγορά η εξέλιξη στη Γερουσία και θα πρέπει να περάσει μία εβδομάδα για να αλλάξει αυτό», επισημαίνει ο Τομ Πλαμπ, επενδυτής της Plumb Funds.

Οι αποδόσεις των δεκαετών αμερικανικών ομολόγων ενισχύθηκαν, ενώ σε αντίστοιχη συγκυρία στο παρελθόν με το πρόβλημα της χρηματοδότησης του δημοσίου τομέα είχαν υποχωρήσει. Στη Γηραιά Ηπειρο επικράτησε χθες θετικό κλίμα. Αφορμή στάθηκαν οι ειδήσεις για επικείμενες εξαγορές και συγχωνεύσεις, αλλά και οι προσδοκίες για ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσματα στο άμεσο μέλλον. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο της τάξεως του 0,3%, ενώ με κέρδη ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση και τα χρηματιστήρια στο Παρίσι, στη Φρανκφούρτη και στη Μαδρίτη: ο δείκτης XETRA Dax έκλεισε με +0,22%, ο CAC 40 με +0,28% και ο IBEX με +1,00% αντίστοιχα. Η τιμή της μετοχής της φαρμακευτικής Sanofi υποχώρησε μετά την ανακοίνωση πως θα εξαγοράσει την αμερικανική Bioverativ, ενώ οι Orange και Deutsche Telekom είχαν άνοδο. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα, φέρεται να συζητούν το ενδεχόμενο συγχώνευσής τους. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% προς το δολάριο στα 1,2242 δολάρια.

Στην αγορά πετρελαίου διαμορφώθηκε ευνοϊκό κλίμα χάρις στις δηλώσεις ΟΠΕΚ και Ρωσίας ότι μέχρι την εκπνοή του τρέχοντος έτους θα συνεχιστεί η περικοπή στην παραγωγή τους. Χθες στην αμερικανική αγορά το αργό Νέας Υόρκης παρουσίασε άνοδο της τάξεως του 0,1% στα 63,42 δολάρια το βαρέλι, ενώ στο Λονδίνο το πετρέλαιο τύπου Brent είχε κέρδη 0,1% επίσης στα 68,68 δολάρια το βαρέλι.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή