Ουδέν νεώτερον από την ΕΚΤ έως τον Μάρτιο

Ουδέν νεώτερον από την ΕΚΤ έως τον Μάρτιο

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να έχει αλλάξει την επικοινωνιακή στρατηγική της. Δεν αναμένεται, ωστόσο, καμία μεταβολή στη μεθαυριανή συνεδρίαση από τις επίσημες κατευθυντήριες γραμμές που χαράχθηκαν τον Δεκέμβριο. Παρότι είναι εξαιρετική η κατάσταση της Ευρωζώνης, ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλός και απέχει αρκετά πολύ από τον στόχο της ΕΚΤ. Μετά την πρόσφατη άνοδο του ευρώ, η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να αποφύγει το οποιοδήποτε σχόλιο που θα μπορούσε να οδηγήσει στην περαιτέρω ενίσχυσή του. Ενα ισχυρό νόμισμα δεν επιτρέπει την άνοδο των τιμών, οι οποίες παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές στην Ευρωζώνη, παρά την ανάπτυξη. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναμένεται ότι θα μιλήσει με θετικά λόγια για την οικονομική προοπτική των οικονομιών των κρατών-μελών, αλλά θα τονίσει ότι όσο δεν αυξάνεται ο πληθωρισμός δεν υπάρχει λόγος για να επιταχύνει κανείς τον τερματισμό της επεκτατικής νομισματικής πολιτικής.

Η πορεία της Ευρωζώνης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για το τρέχον έτος. Η ανάπτυξη θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Προβλέπεται να αναρριχηθεί 2,5%, ετησίως, αντί του 1,5% που είναι η μακροχρόνια τάση. Η ισχυρή ζήτηση θα ωθήσει σε μεγαλύτερη άνοδο τις τιμές στην πραγματική οικονομία. Υπενθυμίζουμε ότι ο ετήσιος δομικός πληθωρισμός περιορίστηκε στο 0,9% τον Δεκέμβριο, δηλαδή εξακολουθεί να είναι χαμηλός. Στον δομικό πληθωρισμό εξαιρούνται οι τιμές τροφίμων και ενέργειας.

Παρά την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ έχει δεσμευθεί για τη συνέχιση του προγράμματος αγοράς ομολόγων τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και για τη διατήρηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων σε αρνητικό επιτόκιο, αρκετά μετά τη λήξη των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης.

Από τα πρακτικά της συνάντησης του Δεκεμβρίου προκύπτει ότι είναι πιθανόν να σηματοδοτηθεί από την ΕΚΤ αλλαγή στρατηγικής στις αρχές του 2018. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πολύ νωρίς να περιμένει κανείς αλλαγή στην επικοινωνιακή πολιτική της από αυτήν την εβδομάδα.

Είναι περισσότερο πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο στη συνεδρίαση που πρόκειται να γίνει στις 8 Μαρτίου. Τότε θα μπορεί η ΕΚΤ να λάβει μια απόφαση, διότι θα έχουν προηγηθεί οι εκλογές στην Ιταλία, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί για τις 4 Μαρτίου.

Οταν το ευρώ ακολουθούσε ανοδική πορεία κατά το παρελθόν, η ΕΚΤ συχνά παρενέβαινε με δηλώσεις του τύπου «η πρόσφατη μεταβλητότητα στην ισοτιμία σηματοδοτεί μιαν αβεβαιότητα που πρέπει να παρακολουθείται στενά». Η ΕΚΤ μπορεί να προσπαθήσει να κάνει το ίδιο κόλπο ξανά.

Η ΕΚΤ δεν έχει, επίσης, ακόμα ξεκαθαρίσει τη νέα κατανομή ομολόγων στο πρόγραμμά της. Τον Οκτώβριο του 2017 ανακοίνωσε μόνον τη μείωση των μηνιαίων αγορών κατά το ήμισυ, στα 30 δισ. ευρώ, από τον Ιανουάριο του 2018. Είχε αναφέρει ότι οι αγορές των ιδιωτικών τίτλων θα παραμείνουν μεγάλες, υπονοώντας ότι θα μειωθούν μόνον οι τοποθετήσεις σε κρατικά ομόλογα. Από τα στοιχεία των πρώτων εβδομάδων του Ιανουαρίου προκύπτει ότι έχουν μειωθεί, κατά κύριο λόγο, οι αγορές των κρατικών ομολόγων από 50 δισ. σε 20 δισ. ευρώ. Φαίνεται ότι 10 δισ. ευρώ εξακολουθούν να τοποθετούνται σε εταιρικά ομόλογα, καλυμμένα ομόλογα και τιτλοποιημένα δάνεια.

Εκτιμάται ότι θα αυξήσουν τις πιέσεις οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ που έχουν ταχθεί υπέρ του ταχύτερου τερματισμού των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας μάλλον δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην επίσημη γραμμή της ΕΚΤ. Η άνοδος του ευρώ αποθαρρύνει, επίσης, την όποια αναπροσαρμογή των προβλέψεων για την πορεία των τιμών. Ούτως ή άλλως, η σταθμισμένη ισοτιμία του ευρώ είναι 1,2% υψηλότερη από τον Δεκέμβριο, ειδικότερα μετά την ανακοίνωση των προβλέψεων των οικονομολόγων της ΕΚΤ.

* Οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή