Ε.Ε.: Ο Παναμάς εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων

Ε.Ε.: Ο Παναμάς εκτός λίστας φορολογικών παραδείσων

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κριτική δέχεται η Ευρωπαϊκή Eνωση μετά την αφαίρεση του Παναμά από τη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων. Στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin) αποφασίστηκε η μετακίνηση οκτώ κρατών από τη μαύρη στη λεγόμενη «γκρι λίστα». Μαζί με τον Παναμά είναι η Νότια Κορέα, η Τυνησία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μογγολία, το Μακάο, η Γρενάδα και τα Μπαρμπάντος. Η απόφαση της Ε.Ε. ελήφθη έπειτα από διαβεβαιώσεις υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων των εν λόγω κρατών ότι θα συμμορφωθούν με τα λογιστικά και φορολογικά πρότυπα της Ε.Ε. Η αναβάθμιση των οκτώ κρατών έγινε με τη σύμφωνη γνώμη Ευρωπαίων ειδικών στη φορολογία (Code of Conduct Group). Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας, η οποία αυτό το εξάμηνο έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε., «τα διάφορα κράτη έχουν εργαστεί σκληρά και έχουν δεσμευθεί να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις όσον αφορά τη φορολογική τους πολιτική».

Κατάπληξη προκάλεσε η αναβάθμιση του Παναμά, καθώς ο θεσμός της μαύρης λίστας εισήχθη μόλις τον Δεκέμβριο με σκοπό την άσκηση οικονομικής πίεσης σε φορολογικούς παραδείσους και σε επιθετικές φορολογικές πολιτικές. Εκπρόσωπος της Oxfam δήλωσε ότι η Ε.Ε. βιάζεται να αναβαθμίσει κράτη χωρίς ακόμη αυτά να έχουν δείξει απτά αποτελέσματα ότι υπήρξαν αλλαγές στη φορολογική τους πολιτική. Τα ευρισκόμενα στη μαύρη λίστα κράτη χάνουν την πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Ο προεδρεύων υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας συμπλήρωσε πως οι λεπτομέρειες για τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα αναβαθμισθέντα κράτη δεν μπορούν να αποκαλυφθούν χωρίς τη συναίνεσή τους και ότι οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. μπορούν να ρωτήσουν τους αντισυμβαλλόμενούς τους αν θα ήθελαν τη δημοσίευση των εν λόγω πληροφοριών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή