Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Με απώλειες έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σφυροκόπημα δέχτηκαν χθες τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια, καθώς η άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014 προκαλεί ανησυχία στους επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,9%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια υποχώρησή του από τον περασμένο Νοέμβριο. Ο S&P 500 υποχωρούσε χθες το βράδυ κατά 1%, πτώση που είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων επτά εβδομάδων και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones έφτασε να υποχωρεί μέχρι και κατά 1,41%. Η άνοδος της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων πάνω από το 2,73% αναγκάζει τους επενδυτές να επανεκτιμήσουν πού θα πρέπει να κατευθύνουν τις επενδύσεις τους και κατά πόσον έχουν γίνει υπερβολικά ακριβές οι αμερικανικές μετοχές.

Οι ευρωπαϊκές αγορές ακολούθησαν τη γενική τάση στρεφόμενες προς τοποθετήσεις που δεν έχουν τόσο ρίσκο, με τις τράπεζες και τις εταιρείες πρώτων υλών να δέχονται τις περισσότερες πιέσεις. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,95% και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε κατά 0,91. Παρόμοια εικόνα και στο Παρίσι, όπου ο CAC 40 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ζημίες 0,76%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη, 1,35%, ήταν η υποχώρηση για τον FTSE MIB στο χρηματιστήριο του Μιλάνου, και τον ΙΒΕΧ 35 στο χρηματιστήριο της Μαδρίτης που ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με ζημίες 1,04%. Ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 1,3%. Το δολάριο υποχωρούσε χθες, καθώς οι επενδυτές ανέμεναν την ολοκλήρωση, σήμερα, της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Επειτα από έξι συνεχόμενες εβδομάδες υποχώρησης το δολάριο αναμένεται να ολοκληρώσει τον Ιανουάριο με πτώση 3,4% έναντι καλαθιού νομισμάτων, πτώση που θα είναι η μεγαλύτερη στο διάστημα ενός μηνός από τον Μάρτιο του 2016. Το ευρώ ήταν σχεδόν αμετάβλητο έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται χθες το βράδυ στο 1,2387. Την περασμένη εβδομάδα το ευρώ είχε βρεθεί στο 1,2536 που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Την ίδια στιγμή ο χρυσός ανέκαμπτε χθες από το χαμηλό μιας εβδομάδας όπου είχε υποχωρήσει. Αιτία ήταν η χθεσινή υποχώρηση του δολαρίου, ενώ οι επενδυτές περιμένουν τα νέα από τη συνεδρίαση της Fed με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι υπάρχει περιθώριο για νέα υποχώρηση του πολύτιμου μετάλλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή