ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διεθνείς αγορές: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα λόγος ανησυχίας από την πτώση των χρηματιστηρίων

Διεθνείς αγορές: Οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμα λόγος ανησυχίας από την πτώση των χρηματιστηρίων

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν σήμερα την πτωτική πορεία των ασιατικών αγορών, καθώς εντείνεται η μαζική πώληση των μετοχών, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο BBC. Το Λονδίνο, η Φρανκφούρτη και το Παρίσι κατέγραψαν βουτιά στο άνοιγμα της συνεδρίασης, υποχωρώντας έως και 3% σήμερα το πρωί, για να περιορίσουν στη συνέχεια τις απώλειές τους.

Αναλυτές, που μίλησαν στο BBC, υποστηρίζουν ότι βραχυπρόθεσμα οι επενδυτές θα πρέπει να αναμένουν διακυμάνσεις στις χρηματιστηριακές αγορές, αλλά σε γενικές γραμμές συμφωνούν ότι δεν υπάρχουν λόγος ανησυχίας άμεσα.

Η Τζέιν Σίντενχαμ, επικεφαλής επενδύσεων στη χρηματιστηριακή εταιρία Rathbones, δήλωσε στο BBC ότι η πτώση δεν φαίνεται να αποτελεί προάγγελο μιας σημαντικής αλλαγής κλίματος. «Είναι πάντα λίγο νωρίς να κρίνει κανείς, αλλά νομίζω ότι αυτές οι πρόσφατες πτώσεις στην αγορά έχουν τον χαρακτήρα διόρθωσης. Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε ότι οι χρηματιστηριακές αγορές είχαν μια πολύ ομαλή ανοδική πορεία και δεν είχαμε πτώση άνω του 3% για 15 μήνες. Υπήρξε μια πραγματική απουσία μεταβλητότητας, το οποίο είναι πολύ ασυνήθιστο».

Πρόσθεσε ότι το φαινόμενο της έντονα πτωτικής αγοράς (bear market) τείνει να εμφανίζεται ενόψει μιας ύφεσης και αυτή τη στιγμή οι προβλέψεις για την ανάπτυξη αναβαθμίζονται.

Η Έριν Γκιμπς, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην S&P Global Market Intelligence, δήλωσε: «Δεν πρόκειται για κατάρρευση της οικονομίας. Υπάρχει μια ανησυχία ότι η οικονομία στην πραγματικότητα τα πάει πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο και άρα χρειάζεται μια επαναξιολόγηση».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC)