Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοδικά κινήθηκαν χθες τα παγκόσμια χρηματιστήρια, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αφήσουν πίσω τους τη χειρότερη εβδομάδα των τελευταίων δύο ετών, ιδίως για τη Wall Street. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ανέκαμψαν από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών όπου είχαν κατρακυλήσει την ταραγμένη εβδομάδα που προηγήθηκε, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραφαν χθες βράδυ S&P 500 και Dow Jones. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε χθες με άνοδο 1,19%. Ακόμη καλύτερη ήταν η συνεδρίαση για τον DAX στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, ο οποίος έκλεισε με κέρδη 1,45%. Παρόμοια εικόνα και στα υπόλοιπα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον CAC 40 να κλείνει στο Παρίσι με κέρδη 1,2% και στη Μαδρίτη ο ΙΒΕΧ 35 κατέγραψε επίσης ισχυρά κέρδη κλείνοντας με άνοδο 1,36%.

Στο Μιλάνο ο FTSE MIB έκλεισε με άνοδο 0,77%. «Θεωρούμε πως πρόκειται για βραχυπρόθεσμη διόρθωση και όχι για το τέλος μιας (ανοδικής) περιόδου», αναφέρει σε ενημερωτικό της σημείωμα η UBS. «Αυτό θα μπορούσε να το αλλάξει μια σημαντική άνοδος της απόδοσης των ομολόγων, πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα, σε συνδυασμό με μεγάλη ανησυχία για το ύψος του πληθωρισμού», εξηγούν οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας, σημειώνοντας πως τα θεμελιώδη δεδομένα της ευρωπαϊκής οικονομίας υποστηρίζουν τις μετοχές. Στη Wall Street S&P 500 και Dow Jones κινούνταν ανοδικά από την αρχή της συνεδρίασης, και λίγες ώρες πριν από το κλείσιμο ο πρώτος ενισχυόταν κατά 1,46% και ο δεύτερος κατά 1,72%. «Η βασική υπόθεση είναι πως τα θεμελιώδη δεδομένα είναι εξίσου καλά όσο ήταν και τον Ιανουάριο προτού αρχίσει η αναταραχή», σχολιάζει στο Bloomberg ο Μάικλ Περβς, επικεφαλής αναλυτής της Weeden & CO.

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης MSCI All Country World Index ενισχύθηκε χθες κατά 1,2%, δηλαδή στον υψηλότερο βαθμό από τον περασμένο Απρίλιο. Η ισοτιμία του δολαρίου (spot) έναντι καλαθιού σημαντικών νομισμάτων υποχώρησε κατά 0,1% σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,2269. Η υποχώρηση του δολαρίου ενίσχυσε την αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό (WTI) να ενισχύεται κατά 1,3% στα 59,96 δολάρια το βαρέλι, άνοδος που είναι η πρώτη σε διάστημα μιας εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή