ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Εντονες επιφυλάξεις από Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικανούς για τον προϋπολογισμό

ipa-entones-epifylaxeis-apo-dimokratikoys-kai-repoymplikanoys-gia-ton-proypologismo-2233432

Λίγες είναι οι πιθανότητες να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός των 4,4 τρισ. δολαρίων που κατέθεσε ο Λευκός Οίκος προχθές το βράδυ, καθώς προβλέπεται ότι θα συναντήσει εμπόδια τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από τους Ρεπουμπλικανούς.

Το Κογκρέσο αναμένεται να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διότι οδηγεί σε αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 7 δισ. δολάρια εντός δεκαετίας ενώ, παράλληλα, μειώνει τις δαπάνες για το Medicare, την Αρχή Προστασίας του Περιβάλλοντος και τα κουπόνια τροφίμων. Ούτε το μεγαλόπνοο πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό στις ΗΠΑ είχε απήχηση στον Αμερικανικό Σύνδεσμο Πολιτικών Μηχανικών (ASCE). Ο λόγος είναι ότι θα προικοδοτηθεί μόνο με 200 δισ. δολάρια. Το σκεπτικό είναι να βρεθούν τα υπόλοιπα 1,3 τρισ. δολάρια από ιδιώτες επενδυτές ή από τις τοπικές αρχές. Η ASCE υποστηρίζει ότι χρειάζονται ομοσπονδιακά κονδύλια δύο τρισ. δολαρίων, ενώ οι Δημοκρατικοί είχαν παρουσιάσει σχέδια για δαπάνες ενός τρισ. δολαρίων.

Υπάρχουν επιφυλάξεις σ’ ό,τι αφορά τη διακομματική συμφωνία που υπογράφτηκε την περασμένη εβδομάδα για τον προϋπολογισμό της επόμενης διετίας. Με την αύξηση των δημοσίων δαπανών κατά 300 δισ. δολάρια, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s προειδοποίησε ότι αναμένεται μεγάλη δημοσιονομική επιδείνωση την επόμενη δεκαετία και αυτό είναι κάτι που δυσαρεστεί αρκετά από τα μέλη των Ρεπουμπλικανών.

Την ίδια ώρα, η πρόταση του κ. Τραμπ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των ΗΠΑ δίνει μεγαλύτερο βάρος στην ιδιωτική πρωτοβουλία και όχι στην αναβάθμιση των δημοσίων εγκαταστάσεων στις υποβαθμισμένες περιοχές των ΗΠΑ. Αν το ομοσπονδιακό κράτος δεσμεύσει μόνον 200 δισ. δολάρια, τα υπόλοιπα 1,3 τρισ. δολάρια θα αντληθούν από ιδιωτικά κεφάλαια και λιγότερο από τις τοπικές αρχές. «Αντί να αποφασίζει ο δημόσιος τομέας για τις ανάγκες και τις προτεραιότητες στον εκσυγχρονισμό των υποδομών, ο ιδιωτικός κλάδος θα έχει τον πρώτο λόγο και θα επιλέγει τα έργα με μόνο κριτήριο το κέρδος», σχολιάζει ο Ελιοτ Σκαρλ, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε επίσης στην επιβολή φόρου αμοιβαιότητας στις εισαγωγές των χωρών που χρεώνουν υψηλούς δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την ανακοίνωση του σχεδίου εκσυγχρονισμού των υποδομών. Αυτά τα μέτρα θα επιβληθούν ακόμη και σε «συμμάχους» των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Ενδεικτικό είναι ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στις εισαγωγές οχημάτων είναι 2,5%, αντί του 25% στην Κίνα και 10% στην Ε.Ε.