ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβληματίζουν το Βερολίνο οι κινεζικές εξαγορές

provlimatizoyn-to-verolino-oi-kinezikes-exagores-2235989

Πονοκέφαλο για τη Γερμανία και την Ευρώπη προκαλεί η ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση της Κίνας σε ευρωπαϊκούς επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια στιγμή που οι τελευταίοι δυσκολεύονται να δραστηριοποιηθούν στην κινεζική αγορά. Πάντως, χθες η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε καθησυχαστική όσον αφορά την απόκτηση μεγάλου μεριδίου της Daimler από την κινεζική Geely. «H Γερμανία είναι ανοικτή στους εμπορικούς της εταίρους. Με μια πρώτη ματιά δεν υπάρχει κάτι εμφανώς παράτυπο όσον αφορά την απόκτηση του 9,69% της Daimler από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely», δήλωσε στους δημοσιογράφους. «Ο πολιτικός και στρατηγικός μας στόχος είναι η βιωσιμότητα της αυτοκινητοβιομηχανίας μας». Προηγουμένως, ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Geely Λι Σουφού συναντήθηκε, με αφορμή αυτήν την οικονομική εξέλιξη, με ειδικό σύμβουλο της καγκελαρίου.
Μέρκελ

Πριν από δύο εβδομάδες, σε ομιλία της η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Κίνα αποτελεί εξαιρετικά σημαντική πρόκληση για τη γερμανική βιομηχανία. Το θέμα επανήλθε πολύ δυναμικά στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς ο κ. Σουφού αναδεικνύεται πλέον στον μεγαλύτερο μέτοχο της Daimler. Το θέμα, πάντως, απασχολεί την ευρωπαϊκή ηγεσία γενικά. Η οικονομική παρουσία της Κίνας στη Γηραιά Ηπειρο ενισχύεται συνεχώς. Οι επενδύσεις αφορούν από νευραλγικής σημασίας λιμάνια (όπως το λιμάνι του Πειραιά) μέχρι δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, ένα σιδηροδρομικό δίκτυο για γρήγορα εμπορικά κέντρα μεταξύ Βελιγραδίου και Βουδαπέστης, μία γέφυρα στην Κροατία, αλλά και ποδοσφαιρικές ομάδες της Ιταλίας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Daimler με τις πολυτελείς Mercedes της είναι αναπόσπαστο στοιχείο της σύγχρονης γερμανικής ταυτότητας. Παράλληλα, είναι ο τελευταίος στόχος που έθεσαν οι Κινέζοι. Προηγήθηκαν το 2016 η εταιρεία κατασκευής ρομπότ Kuka, η ενεργειακή EEW, η Deutsche Bank (αγοράστηκε μερίδιό της) κ.ά. Το 2016, πάντως, η Κίνα θέλησε να εξαγοράσει και την Aixtron, που κατασκευάζει ημιαγωγούς, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε. Την προηγούμενη εβδομάδα, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι εξετάζει την προσφορά του Πεκίνου για το 20% στο 50Hertz Transmission, ένα υψηλής τάσεως δίκτυο και ακρογωνιαίο λίθο για τη μετάβαση της χώρας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τον Ιανουάριο δήλωνε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Ματίας Μάτσνιγκ: «Οι επενδύσεις της Κίνας αυξάνονται σε κάθε τομέα στρατηγικής σημασίας. Το πρόβλημα έγκειται στο αν υπάρχει ενδιαφέρον για να μεταφερθεί τεχνογνωσία και τεχνολογία από τη Γερμανία στην Κίνα και αν τίθενται ζητήματα ασφάλειας».
Αμφιθυμία

Αυτός ο προβληματισμός υπάρχει και σε άλλες κυβερνήσεις. Μάλιστα, η διείσδυση των κινεζικών κεφαλαίων έχει διαμορφώσει δύο στρατόπεδα στην Ευρώπη. Το ένα, το οποίο συγκροτούν, κατά κύριο λόγο, οι χώρες στην Κεντρική και στην Ανατολική Ευρώπη, είναι φιλικό προς τους Κινέζους. Το άλλο, το οποίο συγκροτούν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βρετανία, έχει τις ενστάσεις του. Και ο λόγος είναι ότι οι ιταλικές, γαλλικές, γερμανικές και βρετανικές εταιρείες δεν έχουν, αντιστοίχως, απρόσκοπτη πρόσβαση στην αχανή κινεζική αγορά.