ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε. προς Ιρλανδία: Εισπράξτε τους φόρους από Apple και αποσύρουμε την προσφυγή

e-e-pros-irlandia-eispraxte-toys-foroys-apo-apple-kai-aposyroyme-tin-prosfygi-2235992

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αποσύρει την προσφυγή κατά της Ιρλανδίας, αν η τελευταία εισπράξει από την Apple απλήρωτους φόρους 13 δισ. ευρώ. Από τo 1991, η Apple απολάμβανε ιδιαίτερης ευνοϊκής φορολογικής μεταχείρισης στην Ιρλανδία, βάσει του διακανονισμού που είχε συνάψει με την ιρλανδική κυβέρνηση. Η συμφωνία μεταξύ των δύο μερών ίσχυσε έως το 2015.

Τον Αύγουστο του 2016, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε., γνωστή και ως DG Comp, είχε κρίνει ότι η φορολογική συμφωνία μεταξύ Apple και Ιρλανδίας συνιστούσε για το διάστημα 2003-2014 παράνομη κρατική βοήθεια προς την Apple και νόθευε τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Η φορολογική συμφωνία επέτρεπε στην Apple να φορολογείται με ανώτατο συντελεστή μόλις 1%, τη στιγμή που ο ισχύων στην Ιρλανδία συντελεστής για τις επιχειρήσεις είναι 12,5%, ενώ, σύμφωνα με τον Guardian, η Apple το 2014 κατέβαλε φόρους με συντελεστή μόλις 0,005%. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, υπό τη Δανή επίτροπο Ανταγωνισμού Μάργκαρετ Βεστάγκερ, είχε διατάξει την Ιρλανδία να εισπράξει εντόκως από την Apple τα 13 δισ. ευρώ έως τον Ιανουάριο του 2017. Το δίκαιο της Ε.Ε. ορίζει ως ενδεδειγμένο χρόνο καταβολής τους τούς τέσσερις μήνες. Τον Οκτώβριο του 2017, η Ε.Ε. προσέφυγε κατά της Ιρλανδίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή ακόμα η Ιρλανδία δεν είχε εισπράξει τους φόρους από τον τεχνολογικό κολοσσό.

Σε συνέντευξή της στο CNBC τη Δευτέρα, η κ. Βεστάγκερ είπε ότι «η ανάκτηση των απλήρωτων φόρων από την Apple έχει καθυστερήσει. Αλλά από αυτά που ακούω από τους Ιρλανδούς φίλους μας, η υπόθεση φαίνεται να προχωράει. Οπότε, ελπίζουμε ότι σύντομα η ανάκτηση θα έχει ολοκληρωθεί. Aν συμβεί κάτι τέτοιο, θα αποσύρουμε την καταγγελία μας». Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, η ιρλανδική κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο υπολογισμού των οφειλομένων από την Apple. Αυτή η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει έως τον Απρίλιο. Οι εκτιμήσεις των ιρλανδικών αρχών έως τώρα συγκλίνουν με τις εκτιμήσεις της Ε.Ε. για 13 δισ. ευρώ. Η κ. Βεστάγκερ επισήμανε στο CNBC ότι αντιλαμβάνεται πως η διαδικασία ανάκτησης των φόρων είναι σύνθετη και περίπλοκη, πλην όμως η ιρλανδική κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πολύ. «Ασφαλώς ξέρουμε τις δυσκολίες της υπόθεσης […] αλλά είναι σημαντικό για μας να κλείσει ο φάκελος […] έχουμε ζητήσει και από το Ευρωδικαστήριο να ελέγξει τη διαδικασία ανάκτησης».

Η υπόθεση έχει δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις Δουβλίνου -Βρυξελλών, διότι η ιρλανδική κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να μην είναι εχθρική απέναντι στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο έδαφός της. Η κ. Βεστάγκερ, όμως, επιμένει ότι η πληρωμή φόρων από την Apple είναι σημαντική για την αποκατάσταση του ελεύθερου ανταγωνισμού στην ευρωπαϊκή αγορά.