H Wells Fargo κατηγορείται για επιβολή αθέμιτων πρακτικών σε πελάτες της

H Wells Fargo κατηγορείται για επιβολή αθέμιτων πρακτικών σε πελάτες της

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαρύτερο γίνεται το κατηγορητήριο για την Wells Fargo, έπειτα από νέα αποκάλυψη για αμφίβολες πρακτικές απέναντι στους πελάτες της. Η αμερικανική τράπεζα παραδέχθηκε την Πέμπτη ότι υπερχρέωνε τους πλούσιους πελάτες της για υπηρεσίες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων. Οι αποκαλύψεις οδήγησαν σε νέες αποχωρήσεις από το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας και σε έναν καινούργιο κύκλο ελέγχου και κριτικής από τις εποπτικές αρχές των ΗΠΑ. Το κύρος της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ δέχεται ισχυρά πλήγματα από τον Σεπτέμβριο του 2016, οπότε αποκαλύφθηκε ότι μέχρι και 3,5 εκατομμύρια τραπεζικοί λογαριασμοί είχαν ανοιχτεί και εγγραφεί σε τραπεζικά προϊόντα, χωρίς την έγκριση των δικαιούχων πελατών της τράπεζας. Εως τώρα το τμήμα επενδύσεων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων έμοιαζε να είναι απαλλαγμένο από τα προβλήματα άλλων τμημάτων της τράπεζας. Επειτα όμως από οδηγίες του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το διοικητικό συμβούλιο της Wells Fargo ξεκίνησε έρευνες για τυχόν άσκοπες συστάσεις πελατών σε επενδυτικά προγράμματα. Προσέλαβε τη μεγάλη δικηγορική εταιρεία Shearman & Sterling για να εξετάσει παραπτώματα και περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με το πλαίσιο κανόνων ορθής πρακτικής. Το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε αυτές τις οδηγίες, αφότου πληροφοριοδότες-εργαζόμενοι της τράπεζας είχαν εγείρει αμφιβολίες για τη νομιμότητα των πρακτικών πώλησης που ακολουθούνταν στο τμήμα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Παλαιά στελέχη

Τέσσερα μέλη του Δ.Σ. της Wells Fargo αναμένεται να αποχωρήσουν, μεταξύ των οποίων και οι τρεις παλαιότεροι διευθυντές. Η Αμερικανίδα γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν έχει ζητήσει από το Δ.Σ. την αποβολή των στελεχών που ευθύνονται για τις ατασθαλίες των υπαλλήλων της τράπεζας. Η Fed, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, δεσμεύθηκε να επιβάλει κυρώσεις για σημαντικό χρονικό διάστημα. Ο υπουργός Οικονομικών της Καλιφόρνιας, όπου εδρεύει η τράπεζα, απείλησε τον προηγούμενο μήνα με αυστηρή ποινή την Wells Fargo, αν τα τέσσερα παλαιότερα στελέχη της δεν αποχωρήσουν μέχρι την ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας στις 24 Απριλίου. Μάλιστα, κατονόμασε τρία στελέχη στην ανακοίνωσή του την Πέμπτη. Κανείς τους όμως δεν ανταποκρίθηκε σε αιτήματα δημοσιογράφων να σχολιάσουν την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Καλιφόρνιας. Τα κέρδη της τράπεζας μπορεί να μειωθούν ακόμη και κατά 400 εκατ. δολάρια φέτος, λόγω της νέας υπόθεσης. Παρ’ όλα αυτά, η μετοχή της τράπεζας δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί σοβαρά από τη νέα αποκάλυψη. Η τράπεζα ανασυγκροτεί το Δ.Σ. της από τον Σεπτέμβριο του 2016. Στο κέντρο του ενδιαφέροντος είναι τα συνταξιοδοτικά συστήματα και οι εναλλακτικές επενδύσεις. Η Wells Fargo δεν έχει πει ακόμα πόσοι πελάτες έχουν επηρεαστεί, ούτε έχει εξηγήσει τι είδους χρεώσεις είχαν εσφαλμένα επιβληθεί. Σε δήλωσή της η τράπεζα ανέφερε ότι οι αποκαλύψεις που έκανε για το εν λόγω τμήμα της αντανακλούν τη δέσμευσή της για διαφάνεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή