Νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve

Νέα αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως αναμενόταν, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) στη διήμερη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής της στις 20-21 Μαρτίου προχώρησε σε αύξηση του εύρους των επιτοκίων κατά 25 μ.β. στο 1,50-1,75%.

Τα μέλη της Fed αναγνώρισαν ότι οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας έχουν βελτιωθεί και επανέλαβαν την πεποίθησή τους ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί τους επόμενους μήνες προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Παρά τα σημάδια επιβράδυνσης στο πρώτο τρίμηνο του έτους, οι προβλέψεις της Fed για τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης αναθεωρήθηκαν επί τα βελτίω για το 2018 και το 2019 στο 2,7% και 2,4%, αντιστοίχως, από 2,5% και 2,1% προηγουμένως, αντανακλώντας την εκτιμώμενη θετική επίπτωση από την πρόσφατη αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών κατά 320 δισ. δολ. έως το δημοσιονομικό έτος 2020 και τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις που ψηφίστηκαν στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Οι προβλέψεις για το ποσοστό ανεργίας αναθεωρήθηκαν χαμηλότερα για την επόμενη τριετία στο 3,8% (από 3,9%) για το 2018 και 3,6% για τα έτη 2019-2020 (από 3,9% και 4,0% αντίστοιχα), το χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1960. Οσον αφορά τον πυρήνα του πληθωρισμού, μικρή ανοδική αναθεώρηση κατά 0,1% στο 2,1% πραγματοποιήθηκε για τη διετία 2019-2020. Επίσης, ορισμένα μέλη αναθεώρησαν τις εκτιμήσεις τους για τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο η αναθεώρηση αυτή να είναι αρκετή για να αυξήσει τη μέση εκτίμηση των μελών της Fed για τρεις αυξήσεις των επιτοκίων μέσα στο 2018, η οποία και παρέμεινε αμετάβλητη. Εντούτοις, η μέση εκτίμηση για το 2019 αυξήθηκε από δύο σε τρεις αναμενόμενες αυξήσεις.

Με τη Fed να διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την πορεία των επιτοκίων το 2018, σε αντίθεση με τις προσδοκίες μέρους της αγοράς για αναθεώρηση σε μια πιο επιθετική πολιτική, το δολάριο ΗΠΑ βρέθηκε υπό πίεση. Αρνητικό αντίκτυπο στο δολάριο είχαν επίσης οι ανησυχίες σχετικά με τις πολιτικές προστατευτισμού στο εμπόριο από τις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναμένεται να αναγγείλει την Πέμπτη (το παρόν άρθρο συγγράφηκε πριν την εν λόγω ανακοίνωση) επιβολή νέων δασμών στην Κίνα.

Στο περιβάλλον αυτό, ο δολαριακός δείκτης DXY –ο οποίος αποδίδει την αξία του δολαρίου έναντι των έξι σημαντικότερων νομισμάτων– υποχώρησε σε χαμηλό ενός μήνα στο 89,396 την Πέμπτη, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση φέτος. Στο ίδιο πλαίσιο, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο ανήλθε σε υψηλά μιας εβδομάδας κοντά στο 1,2400, ενώ οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν από τα πρόσφατα υψηλά που άγγιξαν νωρίτερα στην εβδομάδα. Ενδεικτικά, η απόδοση του 2ετούς τίτλου υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης από υψηλό σχεδόν δεκαετίας κοντά στο 2.36% που διαπραγματευόταν την Τετάρτη πριν από την ανακοίνωση της Fed.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης & έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή