Η επέλαση του προστατευτισμού θα βλάψει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία

Η επέλαση του προστατευτισμού θα βλάψει σοβαρά την παγκόσμια οικονομία

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κίνδυνος για το ξέσπασμα ενός εμπορικού πολέμου ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Κίνα απειλεί να ανασχέσει την οικονομική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε μετά την άσκηση μιας εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής επί σειράν ετών. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία που εξέφρασαν πάνω από 500 οικονομολόγοι, διαπραγματευτές συναλλάγματος και ομολόγων, σε έρευνα που έκανε το πρακτορείο Reuters.

Ο προστατευτισμός και οι επιπτώσεις του είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, επισήμαναν οι οικονομολόγοι της Credit Agricole που συμμετείχαν στην έρευνα.

Προς το παρόν, είναι μακρινός ο κίνδυνος ενός εμπορικού πολέμου. Η εμπορική διαμάχη ΗΠΑ – Κίνας, όμως, θα έχει επιπτώσεις στις οικονομίες της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ασίας. Εκτιμάται ότι μπορεί να επιβραδύνει την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και στις ΗΠΑ.

Κάποιες αναδυόμενες αγορές θα ωφελούνταν, όμως, από την κλιμάκωση αυτής της αντιπαράθεσης, καθώς θα αντικαθιστούσαν την Κίνα στις εμπορικές ροές με τις ΗΠΑ. «Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εισάγουν προϊόντα από κάπου. Σε γενικές γραμμές, άλλες αναδυόμενες οικονομίες θα αποκόμιζαν κέρδη από έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας», δηλώνει η Ιρις Πανγκ, οικονομολόγος της ING για την Κίνα.

Πρόσθεσαν, μάλιστα, ότι οι φόβοι για τα μέτρα προστατευτισμού έχουν αυξηθεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου. Πριν από τρεις μήνες είχε δοθεί η εντύπωση ότι τα πράγματα θα βελτιώνονταν. Από τον Μάρτιο, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος δρομολόγησε την επιβολή δασμών σε ορισμένα εμπορεύματα και ανακοίνωσε την επιβολή πρόσθετων μέτρων. Ετσι, τα δεδομένα άλλαξαν, με το φάσμα του προστατευτισμού να επισκιάζει την ανάπτυξη στην παγκόσμια οικονομία.

Στη διάρκεια της εβδομάδας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) τόνισε ότι και ο υπερβολικός δανεισμός του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας. Ο δανεισμός του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, συνολικού ύψους 164 τρισ. δολαρίων, ξεπερνά τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που προκάλεσαν τη χρηματοπιστωτική κρίση το 2007-09, αναφέρεται στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας του Ταμείου. Πάνω από το ήμισυ των υποχρεώσεων των 164 τρισ. δολαρίων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα εντοπίζονται στις ΗΠΑ, στην Κίνα και στην Ιαπωνία. Το ΔΝΤ τόνισε, μάλιστα, ότι είναι επιτακτική και άμεση η ανάγκη για τη μείωση του δανεισμού στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ώστε να είναι καλύτερα θωρακισμένη η παγκόσμια οικονομία σε μια επιδείνωση των συνθηκών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή