Σινοαμερικανικές γέφυρες σε μια κρίσιμη συγκυρία

Σινοαμερικανικές γέφυρες σε μια κρίσιμη συγκυρία

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ΗΠΑ αφήνουν υπόνοιες ότι μπορεί να γεφυρωθεί το χάσμα με την Κίνα στο εμπορικό πεδίο. Ο υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Κίνα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, το Πεκίνο καλωσορίζει αυτήν την προοπτική, αλλά αναλυτές αμφιβάλλουν αν οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε συμφωνία. Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πολύ πιθανόν μια επίσκεψη του κ. Μνούτσιν στο Πεκίνο να βοηθούσε στην εξομάλυνση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, που απειλούν η μία την άλλη με την επιβολή δασμών. Η συγκυρία είναι κρίσιμη από γεωπολιτική άποψη, ενόψει της συνάντησης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Μην έχετε υψηλές προσδοκίες από μια επίσκεψη του κ. Μνούτσιν», σχολίασε ο Γκάι Χινζέ, αναλυτής του Ινστιτούτου Διεθνών Χρηματοοικονομικών της Bank of China. «Δεν είμαι αισιόδοξος, διότι φαίνεται ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν γνωρίζει τι ακριβώς επιζητεί από την Κίνα», συμπληρώνει ο ίδιος. Ο κ. Μνούτσιν δήλωσε ότι ήρθε σε επαφή με τον Γι Γκανγκ, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Παγκόσμιου Νομισματικού Ταμείου. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών είπε ότι δεν συζήτησαν εμπορικά θέματα, αλλά την απελευθέρωση των αγορών σε ξένους επενδυτές. Ηταν μια κίνηση που «εκτίμησε» ο κ. Μνούτσιν.

Οι ΗΠΑ έχουν απειλήσει με την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, κυρίως από τον κλάδο της τεχνολογίας, κατηγορώντας το Πεκίνο για κλοπή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Το Πεκίνο αρνείται τις κατηγορίες, ενώ προχώρησε στη χαλάρωση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις των ξένων αυτοκινητοβιομηχανιών. Αλλά αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στην επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα δεκάδων δισ. δολαρίων, το Πεκίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή