Οι αγορές σφυροκοπούν την Αργεντινή, ζητώντας αλλαγές από τον Μάκρι

Οι αγορές σφυροκοπούν την Αργεντινή, ζητώντας αλλαγές από τον Μάκρι

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο και πλέον χρόνια αφότου ο μεταρρυθμιστής Μαουρίτσιο Μάκρι ανέλαβε την εξουσία στην Αργεντινή, οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους μαζί του. Το πέσο Αργεντινής καταρρέει έναντι του δολαρίου, έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16,5% από την αρχή του έτους, γεγονός που φαίνεται ότι προκάλεσε έντονη νευρικότητα στην κεντρική τράπεζα της χώρας. Ως εκ τούτου, αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 300 μονάδες βάσης την περασμένη Παρασκευή, κατά επιπλέον 300 μονάδες βάσης την Πέμπτη και κατά 650 ακόμη χθες, στην προσπάθειά της να περιορίσει τον πληθωρισμό που κινείται γύρω στο 25% και φυσικά να συγκρατήσει την υποχώρηση του πέσο. Οι επενδυτές απαιτούν ταχύτερο περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος και περισσότερες μεταρρυθμίσεις. Οι οικονομικοί αναλυτές και τα ΜΜΕ είχαν χαιρετίσει την εκλογή του Μάκρι στην προεδρία της Αργεντινής το φθινόπωρο του 2015 ως σημαντική αλλαγή μετά τα χρόνια της Κριστίνα Φερνάντες Κίρχνερ στην εξουσία. Εκτοτε η χώρα είχε βγει από το στόχαστρο των αγορών.

Από τις πρώτες κινήσεις του Μάκρι μόλις ανέλαβε την εξουσία ήταν να αποπληρώσει πλήρως (4,6 δισ. δολάρια) τα αμερικανικά funds που είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στην αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού από το 27,5% στο 40% χθες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο παγκοσμίως, ωστόσο οι σπασμωδικές κινήσεις μάλλον προδίδουν έλλειψη ψυχραιμίας. Η αύξηση του επιτοκίου στο 33,5% την Πέμπτη δυστυχώς για τη χώρα δεν είχε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, καθώς το πέσο υποχώρησε την Πέμπτη κατά 7,8% έναντι του δολαρίου. «Οι επενδυτές έδωσαν στον Μάκρι περίοδο χάριτος επί 18 μήνες για να βάλει μια τάξη. Στη συνέχεια, όμως, άρχισαν να ανησυχούν», λέει στο Bloomberg ο Κλαούντιο Λόζερ, διευθυντής της Centennial Group Latin America και πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ για το δυτικό ημισφαίριο. «Τώρα, με τη δημοσιονομική προσαρμογή να είναι ασθενική, τον πληθωρισμό αμετακίνητο και τα αμερικανικά ομόλογα να είναι περισσότερο ελκυστικά, φαίνεται πως οι επενδυτές έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους», προσθέτει.

Την Παρασκευή, το πέσο Αργεντινής υποχωρούσε κατά σχεδόν 5% έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ μετά τη νέα αύξηση του επιτοκίου η υποχώρηση περιορίστηκε ελαφρώς στο 3,7%, δείγμα ότι οι επενδυτές δεν έχουν πεισθεί από τις κινήσεις του Μπουένος Αϊρες γενικότερα και όχι μόνο της κεντρικής τράπεζας. Οι επενδυτές δεν είναι σίγουροι πως κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα είναι σε θέση να συντονίσουν την πολιτική τους για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση. Ο Αλμπέρτο Ράμος, επικεφαλής αναλύσεων της Goldman Sachs, επισημαίνει ότι, πέρα από τη νομισματική πολιτική, θα πρέπει να σταλεί και το σήμα πως η κυβέρνηση θα περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η αλήθεια είναι πως οι εξωτερικές συνθήκες δεν ευνοούν την Αργεντινή, οι ΗΠΑ αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού και παράλληλα αυξάνεται η απόδοση των ομολόγων τους, επίσης παρατηρείται εκροή κεφαλαίων από αναδυόμενες αγορές, καθώς γίνονται πιο ελκυστικά τα αμερικανικά περιουσιακά στοιχεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή