ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαρύ πλήγμα στη λίρα, εξαιτίας των εμμονών του Ταγίπ Ερντογάν

Βαρύ πλήγμα στη λίρα, εξαιτίας των εμμονών του Ταγίπ Ερντογάν

Σε νέα ελεύθερη πτώση οδηγήθηκε χθες το απόγευμα η τουρκική λίρα, μετά τις ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας ότι θα εμμείνει στην ίδια πολιτική με στόχο την ανάπτυξη. Η έκτακτη συνάντηση, που συγκάλεσε το μεσημέρι ο Ταγίπ Ερντογάν με το οικονομικό του επιτελείο, ενέπνευσε προσδοκίες ότι επίκειται αφενός η επιθετική αύξηση των επιτοκίων και αφετέρου μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού. Ετσι, και μόνον η είδηση της εκτός προγράμματος συνάντησης με αντικείμενο τα δεινά της τουρκικής οικονομίας, είχε οδηγήσει το μεσημέρι σε αιφνιδιαστική ανάκαμψη της λίρας στις 4,28 λίρες προς ένα δολάριο. Από τις πρώτες ανακοινώσεις, όμως, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, η λίρα άρχισε και πάλι να διολισθαίνει, φτάνοντας αμέσως στις 4,31 λίρες προς ένα δολάριο.

Κι αυτό γιατί μετά τις συζητήσεις 2,5 ωρών, η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας μιλούσε για μέτρα που «θα μειώσουν τις πιέσεις από τα επιτόκια και τη συναλλαγματική ισοτιμία και θα καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό», χωρίς να διευκρινίζει σε τι είδους μέτρα αναφέρεται. Υπογραμμιζόταν ότι «η κεντρική τράπεζα θα εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της γι’ αυτόν τον σκοπό», και πάλι χωρίς καμία διευκρίνιση. Υποσχόταν, τέλος, ότι η χώρα «θα παραμείνει στον δρόμο της ανάπτυξης», ενώ η κυβέρνηση καλούσε τις τουρκικές τράπεζες να διευκολύνουν τον δανεισμό στην αγορά ακινήτων. Εν ολίγοις, οι ανακοινώσεις της τουρκικής προεδρίας κινήθηκαν στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ζητούν οι επενδυτές. Μιλώντας στο Reuters μόλις διέρρευσε η είδηση ότι επίκειτο η χθεσινή έκτακτη συνάντηση, ο Πιοτρ Μάτις, αναλυτής συναλλάγματος στη Rabobank, τόνισε ότι «η αγορά θα περιμένει να δει μήπως δοθούν μεγαλύτερα περιθώρια ελιγμών στην κεντρική τράπεζα ώστε να εφαρμόσει μια γερή δόση περιοριστικής πολιτικής».

Η ανησυχία που εκφράζουν οι επενδυτές για τον διψήφιο πληθωρισμό που αγγίζει το 11% και την υπερθέρμανση της τουρκικής οικονομίας, που αναπτύσσεται με ρυθμό 7,4%, έχει οδηγήσει τη λίρα σε συνεχή διολίσθηση επί μήνες. Τις τελευταίες μέρες, το κλίμα στην αγορά έχει επιδεινωθεί μετά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου για νέα πακέτα δαπανών και κοινωνικές παροχές προς τους συνταξιούχους. Αρχικά, όταν πριν από τρεις εβδομάδες ο Ερντογάν προκήρυξε πρόωρες εκλογές, η αγορά αντέδρασε θετικά. Είχε επικρατήσει η προσδοκία ότι έπειτα από μια σύντομη προεκλογική περίοδο θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση υπ’ όψιν τις συνεχείς προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο υπερθέρμανσης της οικονομίας. Μεσολάβησαν, όμως, προεκλογικές υποσχέσεις για νέο πακέτο δαπανών ύψους 5,6 δισ. δολ., και τώρα έχει εξανεμιστεί κάθε αισιοδοξία. Οπως επισήμανε μιλώντας στους Financial Times ο Ατίλα Γεσιλάντ, αναλυτής της συμβουλευτικής GlobalSource Partners, υπήρχε η ελπίδα ότι μετά τις εκλογές θα επέλθει σταθεροποίηση και θα εφαρμοστεί η αναγκαία περιοριστική πολιτική, «αλλά οι δαπάνες που ανακοινώνονται καταδεικνύουν ότι θα είναι μόνιμη η ζημία στον προϋπολογισμό».

Με συνεχείς δαπάνες και επενδυτικά πακέτα, ο Ερντογάν έχει κατορθώσει να διατηρήσει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Τουρκία. Οπως, όμως, προειδοποιούν αναλυτές και διεθνείς οργανισμοί, το τίμημα αυτής της ανάπτυξης είναι οι μεγάλες ανισορροπίες της τουρκικής οικονομίας, ο διψήφιος πληθωρισμός και το συνεχώς διευρυνόμενο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ προειδοποίησε την Αγκυρα να εγκαταλείψει την αναπτυξιακή πολιτική και να λάβει μέτρα για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και τη σταθεροποίησή της σε νέα βάση. Το νέο πακέτο δαπανών, όμως, που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προβληματίζει τους επενδυτές που εκφράζουν φόβους αν θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην τουρκική οικονομία που χρειάζεται το ακριβώς αντίθετο.