Το Βερολίνο θέλει να μειώσει τη φορολογία και να επενδύσει στην ψηφιακή εποχή

Το Βερολίνο θέλει να μειώσει τη φορολογία και να επενδύσει στην ψηφιακή εποχή

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εως το 2022, το γερμανικό Δημόσιο προβλέπεται ότι θα έχει επιπλέον φορολογικά έσοδα ύψους 10,8 δισ. ευρώ, και η κυβέρνηση Μέρκελ θα τα χρησιμοποιήσει για να προωθήσει την ψηφιοποίηση της οικονομίας το 2018 και για να μειώσει τη φορολογία για τα χαμηλά και τα μεσαία εισοδήματα το 2019. Παρουσιάζοντας τις νέες προβλέψεις, ο υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς είπε ότι τα περιθώρια για επιπλέον δαπάνες είναι περιορισμένα. «Θέλω να πω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κινούμαστε προσεκτικά», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, αναφερόμενος στους κινδύνους που υπάρχουν για τα φορολογικά έσοδα, όπως, για παράδειγμα, οι εμπορικές τριβές με τις Ηνωμένες Πολιτείες και η κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης με το Ιράν.

Ο κ. Σολτς είπε πως η γερμανική κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα επιπλέον φορολογικά έσοδα για να δώσει αρχική ώθηση στο ταμείο για την ψηφιοποίηση, στο οποίο θα μεταφέρει 2,4 δισ. ευρώ το 2018. Αργότερα, οι πόροι του ταμείου θα ενισχυθούν από τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση των αδειών για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας G5, τόνισε ο κ. Σολτς. Από το 2019, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας θέλει να μειώσει το ύψος του φόρου που πληρώνουν φτωχοί και μεσαίου εισοδήματος φορολογούμενοι. Σε αντίθεση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ, στη Γερμανία η φορολογική κλίμακα δεν αναπροσαρμόζεται αυτόματα με βάση τον πληθωρισμό. Αν η κυβέρνηση αποκτήσει μεγαλύτερο δημοσιονομικό περιθώριο στη συνέχεια, τότε θα χρησιμοποιήσει αυτά τα έσοδα ώστε να εφαρμόσει όσα προβλέπονται στη συμφωνία Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών για την κυβέρνηση συνασπισμού, δηλαδή την αύξηση των αμυντικών δαπανών και της αναπτυξιακής βοήθειας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Σολτς είχε παρουσιάσει τα σχέδια δαπανών και επενδύσεων της κυβέρνησης, σύμφωνα με τα οποία οι κρατικές επενδύσεις θα μειωθούν μετά το 2020, ενώ είχε συστήσει στους υπουργούς που διεκδικούν υψηλότερες δαπάνες για τα υπουργεία τους να κατεβάσουν τον πήχυ των απαιτήσεων. Ηδη η υπ. Αμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λέιεν και ο υπ. Ανάπτυξης Γκερτ Μίλερ έχουν συναντηθεί με την καγκελάριο, απαιτώντας περισσότερους πόρους για τα υπουργεία τους. Υποστηρίζουν ότι τα σχέδια του κ. Σολτς έρχονται σε αντίθεση με το σχέδιο που είχαν υπογράψει τα δύο κόμματα προτού συμφωνήσουν να συγκυβερνήσουν, σύμφωνα με το οποίο οι δαπάνες για άμυνα και αναπτυξιακή βοήθεια δεν πρέπει να μειωθούν ως ποσοστό του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια. Ειδικά η μη αύξηση των αμυντικών δαπανών έχει προκαλέσει την οργή του Τραμπ και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων, που πιέζουν το Βερολίνο να συμμορφωθεί με τον στόχο του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες ύψους 2% του ΑΕΠ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή