Υποχώρηση δολαρίου μετά τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Υποχώρηση δολαρίου μετά τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι διεθνείς τιμές πετρελαίου βρέθηκαν σε υψηλό τριάμισι ετών την εβδομάδα που διανύσαμε λόγω ανησυχιών για νέο κύμα εντάσεων στη Μέση Ανατολή μετά την απόφαση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη διεθνή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν που είχε υπογραφεί τον Ιούλιο του 2015. Επίσης, ανακοίνωσε την επαναφορά –έπειτα από μεταβατική περίοδο 90 και 180 ημερών– ενός ευρέος φάσματος αμερικανικών κυρώσεων αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ. Οι κυρώσεις θα στοχεύουν, μεταξύ άλλων, τις συναλλαγές με την κεντρική τράπεζα του Ιράν, το εμπόριο μετάλλων, καθώς και τον πετρελαϊκό τομέα, γεγονός που ενδέχεται να έχει επιπτώσεις στη συνολική προσφορά πετρελαίου δεδομένου ότι το Ιράν αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον ΟΠΕΚ μετά τη Σαουδική Αραβία και το Ιράκ. H τιμή του αργού πετρελαίου βρέθηκε στα 78,00 δολ./βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2014 και 17% υψηλότερα από τις αρχές του έτους, αποτελώντας πηγή ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού.

Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου οδήγησαν σε νέα υψηλά επίπεδα τις αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ και της Γερμανίας την Τετάρτη. Εντούτοις, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις της εβδομάδας, κινήθηκαν πτωτικά μετά τη δημοσίευση των ασθενέστερων από τα αναμενόμενα στοιχείων πληθωρισμού για τον μήνα Απρίλιο στις ΗΠΑ σύμφωνα με τα οποία, αν και ο πληθωρισμός δείχνει αυξητική τάση, είναι σταδιακή επιτρέποντας στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα να συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων (ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε με ρυθμό 2,1% ετησίως, όσο και τον Μάρτιο, έναντι μέσης εκτίμησης για μικρή επιτάχυνση στο 2,2%). Χαρακτηριστικά, η απόδοση του 10ετούς κυβερνητικού ομολόγου των ΗΠΑ –η απόδοση κινείται αντίθετα από την τιμή– βρέθηκε εκ νέου την Τετάρτη λίγο πάνω από την περιοχή του 3% για πρώτη φορά από τα τέλη του προηγούμενου μήνα πριν υποχωρήσει πάνω από 5 μ.β. στο τέλος της εβδομάδας μετά την ανακοίνωση των αμερικανικών στοιχείων πληθωρισμού. Στις αγορές συναλλάγματος, οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών τίτλων στις αρχές της εβδομάδας οδήγησαν τον δολαριακό συναλλαγματικό δείκτη DXY σε υψηλό 4,5 μηνών 93,416 την Τετάρτη, υποχωρώντας όμως 1% στο τέλος της εβδομάδας μετά τη δημοσίευση των στοιχείων πληθωρισμού. Σε εβδομαδιαία βάση, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος ανακόπτοντας την ανοδική πορεία των τριών τελευταίων εβδομάδων. Η εξέλιξη αυτή βοήθησε το ευρώ να ανακάμψει κοντά στο 1,1950 δολάριο ύστερα από πτώση σε νέο χαμηλό για το τρέχον έτος 1,1821 στα μέσα της εβδομάδας, παρά την ανησυχία της αγοράς για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης και Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή