Αλλεπάλληλες αναβολές στην τραπεζική ένωση της Ε.Ε.

Αλλεπάλληλες αναβολές στην τραπεζική ένωση της Ε.Ε.

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να μεταθέσουν για τον Δεκέμβριο τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μέσω της δημιουργίας μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters από τις Βρυξέλλες. Το ζήτημα του μηχανισμού εγγύησης καταθέσεων και το θέμα της χρηματοδότησης του Ενιαίου Ταμείου Εξυγίανσης Τραπεζών (SRF) από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) θα συζητηθεί σήμερα από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., ωστόσο, αυτό που αναμένεται να προταθεί, είναι να διαχωριστεί η διαδικασία σε δύο στάδια. Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών-μελών, μετά και την ανάληψη της κυβέρνησης στην Ιταλία από την ευρωσκεπτικιστική συμμαχία, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που μίλησε ανώνυμα στο Reuters.

Εξίσου σημαντικός λόγος είναι το πολιτικό κόστος που φοβούνται να αναλάβουν ορισμένες κυβερνήσεις, που επί χρόνια επιχειρηματολογούν κατά της από κοινού ανάληψης νέων ρίσκων. «Πρόκειται περισσότερο για πολιτικό ρίσκο, παρά για οικονομικές εκτιμήσεις. Εχει να κάνει κυρίως με τον φόβο των εκλογέων σου, παρά με τα μαθηματικά της οικονομικής έκθεσης», λέει υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης. Σύμφωνα με την πρόταση που θα συζητηθεί σήμερα, σε πρώτη φάση θα επιδιωχθεί ο περιορισμός του ρίσκου που έχουν αναλάβει οι τράπεζες, μέσω της υιοθέτησης κατευθυντήριων γραμμών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την επίτευξη συμφωνίας για το πώς θα υπολογίζεται το ρίσκο των τραπεζών.

Στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης-29ης Ιουνίου αναμένεται να αποφασιστεί ότι ο ESM θα μπορεί να δανείζει στο SRF. Τον Δεκέμβριο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζεται ότι θα συμφωνήσουν για τις αρχές που θα διέπουν τον μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων της Ευρωζώνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή