Πτώση στις αγορές όλης της Ευρώπης λόγω Ιταλίας

Πτώση στις αγορές όλης της Ευρώπης λόγω Ιταλίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «κόκκινο» χθες, για δεύτερη συναπτή ημέρα, οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς η κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία εμπνέει φόβους στους επενδυτές για ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης. Τους φόβους επιτείνει, άλλωστε, και η παράλληλη πολιτική κρίση στην Ισπανία. Αντανακλώντας, έτσι, τους κραδασμούς στην τρίτη και στην τέταρτη οικονομία της Ευρωζώνης, οι αγορές έκλεισαν όλες με απώλειες συμπεριλαμβανομένης αυτής του Λονδίνου.

Τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στις μετοχές του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου κατέγραψαν οι τράπεζες Royal Bank of Scotland και Barlcays, που είχαν απώλειες πάνω από 3%. Οδήγησαν έτσι την αγορά του Λονδίνου να κλείσει με υποχώρηση 1,26%. Από τους λίγους κερδισμένους του δείκτη ήταν οι μετοχές των ορυχείων πολύτιμων μετάλλων Fresnillo που σημείωσαν άνοδο 3%. Κινητήρια δύναμη ήταν η άνοδος της τιμής του χρυσού, που το βράδυ πλησίαζε τα 1.300 δολάρια η ουγγιά καθώς οι επενδυτές στρέφονται εκ νέου σε ασφαλή καταφύγια βλέποντας τα σύννεφα πάνω από την Ευρωζώνη. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν, όπως ήταν αναμενόμενο, οι αγορές του Μιλάνου και της Μαδρίτης με τους δείκτες FTSE MIB και IBEX 35 να κλείνουν με πτώση 2,65% και 2,49% αντιστοίχως. Συμπαρέσυραν, ωστόσο, το σύνολο της Ευρωζώνης, με τον δείκτη XETRA DAX της Φρανκφούρτης να κλείνει με απώλειες 1,53% και τον CAC 40 του Παρισιού με απώλειες 1,29%.

«Φαίνεται σχεδόν αναπόφευκτη μια κρίση εμπιστοσύνης στο ευρώ», σχολίασε ο Πίτερ Καρντίγιο, οικονομολόγος και στέλεχος της Spartan Capital Securities της Νέας Υόρκης. Η ανησυχία συμπαρέσυρε, όμως, και τη Wall Street, που κινούνταν πτωτικά μέχρι αργά το βράδυ, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones να υποχωρεί κατά 1,63%, τον S&P κατά 1,44% και τον Nasdaq κατά 0,64%. «Αν αυτό συνεχιστεί για μία-δύο συνεδριάσεις ακόμη, νομίζω θα πρέπει να δούμε κάποια επίσημη απάντηση από ευρωπαϊκής πλευράς», σχολίασε ο Τζον Χάρντι, στέλεχος της Saxo Bank, που επισήμανε πως υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Και θυμίζοντας την αυθόρμητη δήλωση με την οποία επανέφερε την ηρεμία στις αγορές ομολόγων το καλοκαίρι του 2012 ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ο ίδιος αναλυτής κατέληξε να επισημάνει ότι η περίσταση απαιτεί μια δήλωση όπως το «ό,τι κι αν χρειαστεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή