Αγνόησαν τη συμφωνία Τραμπ – Κιμ οι αγορές

Αγνόησαν τη συμφωνία Τραμπ – Κιμ οι αγορές

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρή πτώση έκλεισαν χθες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να μένουν ασυγκίνητες σε μεγάλο βαθμό από τη συμφωνία ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,1% παρόλο που στην αρχή της ημέρας ενισχυόταν κατά 0,4%. Αιτία της αλλαγής πορείας ήταν η υποχώρηση των ενεργειακών μετοχών και των μετοχών πρώτων υλών. Αντιθέτως, κέρδη εμφάνισαν οι μετοχές εταιρειών λιανικής πώλησης μετά τη συμφωνία Carrefour – Google, με τη μετοχή της γαλλικής εταιρείας να κλείνει με άνοδο 3,1%. Οι μετοχές πετρελαϊκών εταιρειών υποχώρησαν περισσότερο από κάθε άλλη, με τις μετοχές των BP, Royal Dutch Shell και Total να υποχωρούν μεταξύ 1% και 1,1%. Αιτία ήταν η υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να πείσουν τους εταίρους τους στον ΟΠΕΚ να συμφωνήσουν σε αύξηση των επιπέδων παραγωγής. Στη μηνιαία έκθεσή του ο ΟΠΕΚ ανέφερε πως υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα για την πορεία της τιμής του πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο. Ωστόσο αργά το βράδυ το αμερικανικό αργό ενισχυόταν κατά 0,48%, με την τιμή να κυμαίνεται γύρω από τα 66,42 δολάρια το βαρέλι.

Το πετρέλαιο τύπου Brent υποχωρούσε κατά 0,11%, με την τιμή να κυμαίνεται γύρω από τα 76,33 δολάρια το βαρέλι. Και οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών εξόρυξης υποχώρησαν σημαντικά, με τον κλάδο να εμφανίζει απώλειες 1,4% εξαιτίας της πτώσης της τιμής του χαλκού, που με τη σειρά της υποχώρησε εξαιτίας της ενίσχυσης του δολαρίου. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,43%, παρά τα κέρδη που εμφάνιζε στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς στη Σιγκαπούρη Τραμπ και Κιμ υπέγραφαν ένα κείμενο μάλλον ασαφές ως προς τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει κάθε πλευρά. Παρόμοια πορεία είχε ο CAC 40 στο Παρίσι, που άρχισε τη συνεδρίαση με κέρδη για να κλείσει με πτώση 0,38%. Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος. Αντιθέτως, ανοδικά έκλεισαν οι μετοχές σε Ιταλία και σε Ισπανία, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να κλείνει με κέρδη 0,15% και τον ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη να κλείνει με άνοδο 0,21%. Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,28% έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία να κυμαίνεται γύρω από το 1,1751. Ο S&P 500 ενισχυόταν χθες βράδυ κατά 0,11%, με τις μετοχές των Apple, Amazon και Facebook να περιλαμβάνονται σε αυτές με την ισχυρότερη άνοδο. Ο Nasdaq ενισχυόταν κατά 0,55%, ωστόσο ο Dow Jones υποχωρούσε κατά 0,08%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή