Επικίνδυνη για τη διεθνή οικονομία η δημοσιονομική πολιτική Τραμπ, εκτιμά το ΔΝΤ

Επικίνδυνη για τη διεθνή οικονομία η δημοσιονομική πολιτική Τραμπ, εκτιμά το ΔΝΤ

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ, η οποία περιλαμβάνει μεγάλη μείωση της φορολογίας και αύξηση των δημοσίων δαπανών, ενισχύει τις απειλές που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία, προειδοποίησε χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην ετήσια έκθεση για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας. Η πολιτική Τραμπ αυξάνει το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ, είναι πιθανό να ενισχύσει τον πληθωρισμό και να προκαλέσει την ενίσχυση του δολαρίου, λέει το ΔΝΤ.

Η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ θα ενισχύσει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη της οικονομίας αλλά και των οικονομικών πολλών εκ των εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ. Ωστόσο, η εφαρμογή αυτής της πολιτικής σε μια εποχή κατά την οποία η οικονομία ήδη αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό «θα αυξήσει τις απειλές για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία», προειδοποίησε το ΔΝΤ.

Η χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής ενδέχεται να οδηγήσει σε ταχεία άνοδο του αμερικανικού πληθωρισμού, αναγκάζοντας την αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Παράλληλα, το ΔΝΤ προειδοποίησε πως διακρίνει ήδη σημάδια ότι η αμερικανική δημοσιονομική πολιτική προκαλεί φυγή κεφαλαίων από τις αναδυόμενες αγορές.

Η προειδοποίηση του ΔΝΤ συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων επτά ετών. Το Ταμείο προβλέπει πως θα επιταχυνθεί η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2018, προβλέπει όμως και πως θα ακολουθήσει επιβράδυνσή της τα επόμενα χρόνια, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αυξάνουν τα επιτόκια δανεισμού ενώ θα υποχωρεί η επίδραση της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής των ΗΠΑ. Στη διάρκεια της εβδομάδας η Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, είχε προειδοποιήσει ότι τα σύννεφα στον ορίζοντα της παγκόσμιας οικονομίας γίνονται «όλο και πιο σκοτεινά κάθε ημέρα που περνάει».

Το ΔΝΤ προβλέπει πως βραχυπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία θα εξακολουθήσει να είναι ισχυρή, με την ανεργία να υποχωρεί σε επίπεδο που είχε να δει από τη δεκαετία του 1960. Παρ’ όλο που οι ΗΠΑ έχουν ήδη πετύχει καθεστώς πλήρους απασχόλησης, οι μισθοί και οι τιμές αναμένεται να αυξηθούν με «αργό αλλά σταθερό ρυθμό», λέει το ΔΝΤ. Η μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων θα στερήσει έσοδα ύψους 1,5 τρισ. την επόμενη δεκαετία, ενώ η κυβέρνηση Τραμπ έχει εγκρίνει αύξηση δημοσίων δαπανών ύψους 300 δισ. δολαρίων. Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 4,5% του ΑΕΠ το 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή