Θετική αντίδραση αγορών στη συμφωνία για προσφυγικό

Θετική αντίδραση αγορών στη συμφωνία για προσφυγικό

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ από τις 6 Ιουλίου αναμένεται να ξεκινήσει η επιβολή δασμών 25% σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 34 δισ. δολ. (δασμοί 20% αναμένεται να επιβληθούν σε επιπλέον εισαγωγές από τη χώρα ύψους 16 δισ. δολ. τους επόμενους μήνες). Κλιμάκωση της έντασης σημειώθηκε και στις εμπορικές σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Αμέσως μετά την επιβολή δασμών 25% σε εισαγωγές αγαθών ύψους 2,8 δισ. από τις ΗΠΑ ως αντίποινα στην επιβολή δασμών από την αμερικανική κυβέρνηση 25% και 10% αντίστοιχα σε εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Ε.Ε., ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε για επιβολή επιπλέον δασμών 20% σε όλα τα αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ε.Ε. Η αυξημένη ανησυχία των επενδυτών για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και των κύριων εμπορικών εταίρων οδήγησε σε πτώση τους βασικότερους παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες έως και την Πέμπτη, προτού κινηθούν ανοδικά περιορίζοντας μέρος των απωλειών τους την Παρασκευή, μετά τη συμφωνία των ηγετών της Ε.Ε. για το προσφυγικό στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης 28-29 Ιουνίου. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η σύσταση κοινών κέντρων υποδοχής μεταναστών κλειστού τύπου, η δημιουργία κέντρων εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε τρίτες χώρες και η υιοθέτηση μέτρων για τον περιορισμό των δευτερογενών μετακινήσεων αιτούντων άσυλο μεταξύ κρατών-μελών, σημειώνοντας όμως ότι η εφαρμογή των δεσμεύσεων θα υλοποιηθεί σε «εθελοντική βάση» από τα κράτη-μέλη.

Στον απόηχο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου αυξήθηκε σε υψηλό 3 ημερών 0,35% νωρίς στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό περίπου ενός μήνα 0,30% την προηγούμενη ημέρα λόγω αυξημένης ανησυχίας για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, καθώς και το ενδεχόμενο διάλυσης της γερμανικής κυβέρνησης συνεργασίας λόγω διαφωνίας μεταξύ της Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU) και της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) για τη μεταναστευτική πολιτική (το CSU θα συνεδριάσει την Κυριακή για να αξιολογήσει τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής). Ανάλογη πορεία σημείωσε και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού, η οποία αυξήθηκε στο 2,86% την Παρασκευή, έχοντας υποχωρήσει σε χαμηλό ενός μήνα 2,82% την Πέμπτη. Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης δολαρίου DXY υποχώρησε στο 94,71 την Παρασκευή, έχοντας αναρριχηθεί σε υψηλό ενός έτους 95,531 την προηγούμενη ημέρα. Σε αυτό το περιβάλλον, η ισοτιμία ευρώ/δολ. αυξήθηκε σε υψηλό δύο ημερών 1,1666 στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή, σημειώνοντας ημερήσια αύξηση της τάξεως του 1,0% αλλά οριακά κέρδη 0,1% σε εβδομαδιαία βάση. Η τιμή του πετρελαίου WTI ανήλθε σε υψηλά τριάμισι ετών 74,03 δολ. ανά βαρέλι την Πέμπτη λόγω αυξημένων ανησυχιών για την επάρκεια της προσφοράς που εγείρουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή