Στόχος ο Ντεριπάσκα, θύματα οι φτωχοί Ρώσοι

Στόχος ο Ντεριπάσκα, θύματα οι φτωχοί Ρώσοι

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον περασμένο Απρίλιο, ο Ντόναλντ Τραμπ συμπεριέλαβε τη ρωσική βιομηχανία αλουμινίου United Co. Rusal στον κατάλογο των ρωσικών εταιρειών στις οποίες επέβαλε εμπάργκο. Στο στόχαστρό του βρίσκονταν οι Ρώσοι ολιγάρχες, όπως ο Ολεγκ Ντεριπάσκα, ιδιοκτήτης της Rusal και, θεωρούμενος από πολλούς, φίλος του Βλαντιμίρ Πούτιν. Οπως, όμως, επισημαίνει ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, το μέτρο αποβαίνει, τελικά, εις βάρος των φτωχών Ρώσων εργαζομένων, μεταξύ των οποίων και οι κάτοικοι της πόλης Σαγιανογκόρσκ στη Σιβηρία, που εργάζονται στην τοπική μονάδα παραγωγής της Rusal.

Η οικονομία της περιοχής είναι συνδεδεμένη και εξαρτημένη από τη Rusal. Από το 1985 που άρχισε να λειτουργεί η μονάδα στο Σαγιανογκόρσκ, σχεδόν τα μισά έσοδα της πόλης προέρχονται από τους φόρους της Rusal. Παράλληλα, η Rusal έχει χρηματοδοτήσει πάρκα, νοσοκομεία και γηροκομεία. Και καθώς ανέβαιναν οι τιμές του αλουμινίου, βελτιωνόταν και το επίπεδο ζωής στην πόλη. Ετσι δημιουργήθηκε ένας θύλακος ευημερίας σε αυτήν τη φτωχή περιοχή. Ενας μέσος μισθός εργαζομένου στη Rusal στην περιοχή ανέρχεται σε 50.000 ρούβλια τον μήνα, περίπου 690 ευρώ, και είναι κατά 30% υψηλότερος από έναν μέσο μισθό στη Ρωσία. Ετσι, πολύς κόσμος στην περιοχή μπόρεσε να πάρει στεγαστικά δάνεια και να αγοράσει αυτοκίνητο. Από τον Απρίλιο, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος έχει εξοστρακίσει μεγάλο αριθμό ρωσικών επιχειρήσεων από τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της Rusal, απαγορεύοντας την πώληση προϊόντων της και αποκλείοντας τον Ντεριπάσκα από τις διεθνείς συναλλαγές σε δολάρια.

Ετσι, μέσα σε μία ημέρα η μετοχή της μεταλλευτικής αυτοκρατορίας του Ντεριπάσκα έχασε το ήμισυ της αξίας της στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και το αποτέλεσμα έγινε άμεσα αισθητό στη ρωσική οικονομία. Σε ό,τι αφορά την πόλη Σαγιανογκόρσκ, το πλήγμα είναι ευρύτερο. Το χυτήριο της περιοχής εξακολουθεί να λειτουργεί και απασχολεί περισσότερα από 6.000 άτομα από τους 45.000 κατοίκους της πόλης. Η Rusal, όμως, έχει «παγώσει» επενδύσεις ύψους 24 εκατ. δολαρίων που είχε προγραμματίσει να κάνει στην περιοχή. Ανάμεσά τους τα σχέδια για την επέκταση της μονάδας παραγωγής αλλά και για την αναβάθμιση χώρων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, αλλά και για την αναστήλωση μνημείου στην καρδιά της πόλης. «Η ζωή της πόλης καθορίζεται από αυτήν τη μονάδα παραγωγής», σχολιάζει στην αμερικανική εφημερίδα η αντιδήμαρχος Νίνα Τσβανίβα.

Ο Ντεριπάσκα έχει δηλώσει ότι προτίθεται να εκποιήσει τις εταιρείες του, αν πρόκειται έτσι να τις απαλλάξει από το βάρος του αμερικανικού εμπάργκο. Εως τότε, το εμπάργκο ρίχνει βαριά τη σκιά του στις 12 μονάδες παραγωγής της Rusal, που είναι διάσπαρτες σε διάφορες ρωσικές πόλεις, με βαρύτατες επιπτώσεις για τους 60.000 εργαζομένους της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή