Οι Βρετανοί έμποροι ζητούν απαντήσεις για το Brexit

Οι Βρετανοί έμποροι ζητούν απαντήσεις για το Brexit

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Βρετανίας προειδοποίησε χθες το Λονδίνο ότι έχει εξαντληθεί η υπομονή των εταιρειών, διότι δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα εξακολουθούν να μη γνωρίζουν ποια θα είναι η μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την Ε.Ε. «Η υπομονή των επιχειρήσεων εξαντλείται», διότι ακόμη δεν γνωρίζουν πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση όσον αφορά τους δασμούς, τη φορολογία, τα τελωνεία και την αεροπλοΐα», είπε χθες ο Ανταμ Μάρσαλ, γενικός διευθυντής του επιμελητηρίου. Η αβεβαιότητα προκαλεί «σημαντική επιβράδυνση» των επενδύσεων στη Βρετανία, με πολλές εταιρείες να καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης, δήλωσε ο κ. Μάρσαλ. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωνε στο βρετανικό Κοινοβούλιο ότι την Παρασκευή θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο, ώστε να αποφασίσει με ποιον τρόπο θα μπορούσε να επιτευχθεί το Brexit έως τον επόμενο Μάρτιο, χωρίς να καταρρεύσει το εμπόριο της Βρετανίας με τον μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο, δηλαδή την Ε.Ε. «Αναγνωρίζουμε ότι αυτό επείγει και ότι πρέπει να επιτύχουμε πρόοδο», δήλωσε χθες ο Χάμοντ.

Μεγάλες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Airbus, που απασχολεί 14.000 εργαζομένους στη Βρετανία, έχουν προειδοποιήσει τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ότι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη χώρα αν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ε.Ε. για τη μελλοντική εμπορική σχέση των δύο πλευρών. «Οι εταιρείες έχουν κάθε δικαίωμα να μιλούν ανοιχτά, όταν είναι ολοφάνερο πως παραμένουν αναπάντητες οι ερωτήσεις που επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητά τους και την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων», είπε ο Μάρσαλ, εν μέσω δηλητηριώδους κλίματος στη Βρετανία κατά όσων επιμένουν να είναι αντίθετοι με το Brexit ή να ρωτούν τι είδους ετοιμασίες έχουν γίνει ώστε να αποφευχθεί μια καταστροφική αναταραχή για το εμπόριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή