ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ευρωπαϊκές αγορές στη δίνη της αβεβαιότητας

oi-eyropaikes-agores-sti-dini-tis-avevaiotitas-2260359

Νευρικότητα επικράτησε χθες στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς εντείνεται η ανησυχία για τον εμπορικό πόλεμο ενόψει της 6ης Ιουλίου, οπότε αναμένεται η Ουάσιγκτον να επιβάλει δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 34 δισ. δολαρίων. Το αρνητικό κλίμα ενέτειναν αφενός ο αποκλεισμός της βιομηχανίας ημιαγωγών Micron Technology από την κινεζική αγορά και αφετέρου η συνεπακόλουθη πτώση του κλάδου των ημιαγωγών. Ο όγκος των συναλλαγών ήταν περιορισμένος. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Wall Street ήταν κλειστή λόγω της αργίας της 4ης Ιουλίου.

«Οι αγορές εξακολουθούν να τηρούν στάση αναμονής», σχολίασε ο Του Λαν Νγκουγιέν, αναλυτής στην Commerzbank της Φρανκφούρτης. Ο ίδιος αναλυτής επισήμανε, πάντως, ότι το κλίμα ανησυχίας ευνοεί τόσο το ευρώ όσο και το δολάριο, που αντιμετωπίζονται από τους επενδυτές ως ασφαλή καταφύγια. Το ευρώ σημείωσε άνοδο 0,1% έναντι του δολαρίου και το βράδυ κυμαινόταν στο 1,1665 δολ.

Μεγάλος χαμένος της χθεσινής συνεδρίασης ήταν ο κλάδος της τεχνολογίας, που υποχώρησε 1,4%, με τη μετοχή της STMicro να σημειώνει απώλειες 3%, την Infineon να υποχωρεί κατά 1,8% και τη Siltronic να καταγράφει εντυπωσιακή πτώση 7%. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τον κλάδο της τεχνολογίας είναι οι αυστηρές ρυθμίσεις και η διακοπή στην προσφορά ημιαγωγών, εξαιτίας του εμπορικού πολέμου», σχολίασε ο Πίτερ Γκαάρνι, στέλεχος της Saxo Bank.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με οριακές μεταβολές, ενώ οι δείκτες Xetra DAX της Φρανκφούρτης και FTSE 100 του Λονδίνου, που ακολουθούν τις εξαγωγικές εταιρείες, υποχώρησαν κατά 0,26% και 0,27%, αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τον δείκτη CAC 40 του Παρισιού, έμεινε στάσιμος, με οριακή υποχώρηση 0,07%.

Ειδικότερα, οι απώλειες στην αγορά του Λονδίνου οφείλονταν στη μεγάλη υποχώρηση των εταιρειών ορυχείων και των ενεργειακών εταιρειών. Οι μετοχές των Rio Tinto, BHP Billiton και Antofagasta σημείωσαν πτώση από 2,3% έως 2,7%. Επίσης, οι μετοχές των μεγάλων πετρελαϊκών ΒΡ και Royal Dutch Shell υποχώρησαν κατά 0,2% και 0,5%, αντιστοίχως. Επιβαρυντικός παράγοντας για την αγορά του Λονδίνου ήταν χθες η άνοδος που σημείωσε η στερλίνα.