Αυξημένη ανησυχία για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου

Αυξημένη ανησυχία για τον κίνδυνο εμπορικού πολέμου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πλειονότητα των οικονομικών στοιχείων από τις ΗΠΑ εξακολουθεί να αιφνιδιάζει θετικά, ενισχύοντας την άποψη για ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ύστερα από υποχώρηση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου στο 2% – ο χαμηλότερος των τελευταίων τεσσάρων τριμήνων, κυρίως λόγω προσωρινών παραγόντων. Χαρακτηριστικά, οι βιομηχανικές παραγγελίες κατέγραψαν απρόσμενη μηνιαία αύξηση τον Μάιο (+0,4%), ενώ ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας ISM ενισχύθηκε 1,5 μονάδες τον Ιούνιο στο 60,2, υποδηλώνοντας συνεχιζόμενη ανάκαμψη του τομέα. Παρά τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις ΗΠΑ, οι τιμές των κυβερνητικών ομολόγων της χώρας (και αυτών της Γερμανίας) παρέμειναν ενισχυμένες, καθώς οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου λόγω των δασμών που επιβάλλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στους βασικούς εμπορικούς εταίρους. Οπως άλλωστε είχε προειδοποιήσει, η κυβέρνηση των ΗΠΑ προχώρησε από την Παρασκευή 6 Ιουλίου σε επιβολή δασμών 25% σε 818 διαφορετικά αγαθά από την Κίνα, που αντιστοιχούν σε ετήσιες εισαγωγές ύψους 34 δισ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει προειδοποιήσει για πρόσθετους δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα αξίας 16 δισ. δολ. τους επόμενους μήνες και, σε περίπτωση που η Κίνα προχωρήσει σε αντίποινα, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον δασμούς 10% σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας μέχρι 500 δισ. δολ. (το 2107, οι συνολικές εισαγωγές αγαθών των ΗΠΑ από την Κίνα ανήλθαν στα 506 δισ. δολ.). Επίσης, η αμερικανική κυβέρνηση έχει απειλήσει για επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων, με τον Αμερικανό πρόεδρο να δηλώνει πρόσφατα ότι η σχετική απόφαση θα ανακοινωθεί έως τα τέλη Ιουλίου (οι δασμοί των ΗΠΑ σε εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων ανέρχονται σήμερα σε 2,5% έναντι 10% που επιβάλλει η Ε.Ε. στις εισαγωγές αυτοκινήτων από τις ΗΠΑ). Στις αγορές συναλλάγματος, o δείκτης DXY του αμερικανικού δολαρίου υποχωρούσε 0,4% σε εβδομαδιαία βάση στην αγορά της Ευρώπης την Παρασκευή (λίγες ώρες πριν από τη δημοσίευση των αμερικανικών στοιχείων για τις θέσεις απασχόλησης εκτός γεωργικού τομέα για τον μήνα Ιούνιο). Ευνοούμενο από τη γενικότερη αποδυνάμωση του δολαρίου, το ευρώ ανέκαμψε στο 1,1726 έναντι του αμερικανικού νομίσματος, το υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Ιουνίου. Τα θετικά στοιχεία βιομηχανικών παραγγελιών από τη Γερμανία, η ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων της χώρας για το μεταναστευτικό καθώς και οι δηλώσεις από την καγκελάριο Μέρκελ και τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, που άφησαν περιθώρια συμβιβασμού για την αποφυγή αμερικανικών δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ευνόησαν επίσης το ευρώ.

* Τομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή