Η οικονομία της Ινδίας είναι πλέον η έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, έχοντας αφήσει στην έβδομη θέση τη Γαλλία, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το ΑΕΠ της Ινδίας αυξήθηκε στα 2,59 τρισ. δολάρια στα τέλη του 2017, ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι στη διάρκεια του 2018 η Ινδία θα ξεπεράσει και τη Βρετανία. Βέβαια, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των Γάλλων εξακολουθεί να είναι 20 φορές υψηλότερο από αυτό των Ινδών. Η ινδική οικονομία έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος την τελευταία δεκαετία, τη στιγμή που η γαλλική οικονομία αγκομαχούσε, πασχίζοντας να ξεπεράσει αρχικά την παγκόσμια δημοσιονομική κρίση και στη συνέχεια την κρίση δημοσίου χρέους της Ευρωζώνης. Στα τέλη του περασμένου έτους, το ΑΕΠ της Ινδίας είχε ανέλθει στα 2,59 τρισ. δολάρια και της Γαλλίας ήταν 2,58 τρισ. δολάρια, έχοντας μάλιστα καταγράψει το 2017 την καλύτερη επίδοσή της από το 2007. Αντιθέτως, η ινδική οικονομία ανακάμπτει μετά το αποτυχημένο πείραμα του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που είχε αποσύρει, απροειδοποίητα, στα τέλη του 2016 περίπου το 90% των χαρτονομισμάτων της χώρας, προκαλώντας ασφυξία στην οικονομία της. Ωστόσο, η ινδική οικονομία έχει ανακάμψει από τα μέσα του 2017 και μετά, καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 6,7%.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει για την Ινδία ανάπτυξη 7,3% το 2018 και το ΔΝΤ 7,4% το 2018 και 7,8% το 2019. Τα τελευταία χρόνια η ινδική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την κινεζική, λόγω της μεταστροφής του Πεκίνου από μια οικονομία φθηνού εργατικού δυναμικού και εξαγωγών σε μια οικονομία που θα παρέχει υψηλότερο επίπεδο διαβίωσης στους κατοίκους της και θα βασίζεται πολύ περισσότερο στην κατανάλωση. Επόμενο «θύμα» της Ινδίας αναμένεται να είναι ο παλαιός της ηγεμόνας, δηλαδή η Βρετανία. Στα τέλη του 2017, το βρετανικό ΑΕΠ είχε ανέλθει στα 2,62 τρισ. δολάρια, ωστόσο με τη διαφορά στον ρυθμό ανάπτυξης των δύο οικονομιών να είναι τεράστια, η Βρετανία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόλις 1,3% το 2018 σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προφανώς είναι ζήτημα χρόνου η ινδική οικονομία να γίνει η πέμπτη μεγαλύτερη του πλανήτη.
Ο επόμενος στόχος είναι η γερμανική οικονομία, η οποία ήταν στα τέλη του περασμένου έτους η τέταρτη μεγαλύτερη του κόσμου με μέγεθος 3,68 τρισ. δολάρια. Σύμφωνα με τη βρετανική εταιρεία συμβούλων CEBR, η ινδική οικονομία είναι πιθανόν να έχει γίνει η τρίτη μεγαλύτερη του κόσμου έως το 2032 έχοντας υποσκελίσει την ιαπωνική που είχε ΑΕΠ 4,87 τρισ. δολάρια το 2017. Προς το παρόν, πάντως, δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είναι η κινεζική, με μέγεθος 12,24 τρισ. δολάρια και πρώτη η αμερικανική με μέγεθος 19,39 τρισ. δολάρια. Φυσικά, οι Ινδοί εξακολουθούν να είναι πάμφτωχοι, με το κατά κεφαλήν ΑΕΠ να ανέρχεται το 2017 σε μόλις 1.940 δολάρια έναντι 38.477 δολαρίων των Γάλλων.