Το καλοκαίρι στην Ελλάδα με τις ανέμελες διακοπές στα νησιά της ήταν ανέκαθεν ένας καλός λόγος για να επισκεφθούν οι Βρετανίδες και οι Βρετανοί τη χώρα μας. Φέτος, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Στη Βρετανία, κυρίως στις νοτιοανατολικές περιοχές της, ζουν το δικό τους… ελληνικό καλοκαίρι με πολύ υψηλές για τα δεδομένα της χώρας θερμοκρασίες. Οπότε, προτιμούν, αντί να επισκεφθούν την Ελλάδα και την Ισπανία, και γενικότερα τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, να παραμείνουν στη βάση τους, με αποτέλεσμα να μειωθούν δραστικά οι κρατήσεις των πακέτων διακοπών που αφορούν τις χώρες της Μεσογείου. Αυτά αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle.
Ετσι, μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, όπως είναι η Tui, η Jet2holidays και η Thomson, προχωρούν σε μειώσεις έως και 50% των πακέτων διακοπών στην Ελλάδα, στην Ισπανία και στην Πορτογαλία. Οι ακυρώσεις που κάνουν οι Βρετανοί αφορούν και προορισμούς πολύ δημοφιλείς, όπως είναι η Μαγιόρκα, οι Βαλεαρίδες και τα Κανάρια Νησιά στην Ισπανία, η Αλγκάρβε στην Πορτογαλία, η Ρόδος και τα νησιά του Ιονίου. Αναφερόμενος σε αυτές τις εξελίξεις, εκπρόσωπος του τουριστικού ομίλου Tui επισήμανε στη βρετανική εφημερίδα Times: «Στη Βρετανία παρατηρούνται ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, έως και κατά 15 βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, και παρατεταμένη ηλιοφάνεια. Αυτοί είναι οι παράγοντες που οδηγούν πολλούς Βρετανούς, οι οποίοι κλείνουν τις διακοπές τους την τελευταία στιγμή, να τις αναβάλουν. Αντί γι’ αυτές, προτιμούν να απολαύσουν τη θάλασσα και τον ήλιο στη χώρα τους. Προφανώς σκέπτονται ότι ίσως με αυτόν τον τρόπο θα εξοικονομήσουν χρήματα».
Κι ενώ η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία υφίστανται τις επιπτώσεις των ακυρώσεων, υπάρχει μία χώρα που εξαιρείται από αυτές. Πρόκειται για την Τουρκία, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Ποιος είναι ο βασικός λόγος; Οπως εκτιμούν τουριστικοί πράκτορες και αναλυτές του κλάδου, η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί σε μεγάλο βαθμό, έναντι της στερλίνας και των λοιπών ξένων νομισμάτων. Οπότε οι διακοπές στην Τουρκία είναι πολύ φθηνότερες για τους Βρετανούς απ’ ό,τι αν έμεναν στη Βρετανία. Πάντως, το «μεσογειακό» καλοκαίρι της Βρετανίας έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Το γρασίδι έχει ξεραθεί, τα φύλλα στα δέντρα κιτρίνισαν, όπως συμβαίνει το φθινόπωρο, ενώ παρατηρείται και ανομβρία σε πολλές περιοχές της χώρας. Εκπρόσωποι των αγροτών, τέλος, προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος, εξαιτίας αυτού του πολύ θερμού καλοκαιριού, να παρατηρηθούν σοβαρές ελλείψεις σε λαχανικά και φρούτα τον χειμώνα.