Η Κίνα θωρακίζει την οικονομία της με μεγάλα έργα υποδομής

Η Κίνα θωρακίζει την οικονομία της με μεγάλα έργα υποδομής

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πεκίνο δρομολογεί νέα έργα υποδομής, για να μετριάσει τις οικονομικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Αυτή τη φορά, όμως, τα σχέδια θα προχωρούν ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του εμπορικού πολέμου, για να μην υπάρξει περαιτέρω επιβάρυνση των τοπικών κυβερνήσεων και των κρατικών εταιρειών με νέα δάνεια, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.

Η Κίνα καλείται να διαχειριστεί την οικονομία της σε μια κρίσιμη συγκυρία. Η εμπορική διαμάχη με την Ουάσιγκτον και το κλίμα αβεβαιότητας εξαιτίας αυτής, σε συνδυασμό με την επιβράδυνση της αγοράς ακινήτων, αναμένεται να επηρεάσουν την υπ’ αριθμόν 2 οικονομία του κόσμου. Την ίδια ώρα, το Πεκίνο καταβάλλει άοκνες προσπάθειες για να περιορίσει τον υπερβολικό δανεισμό στην οικονομία, καθώς ολοένα και περισσότερες εταιρείες αδυνατούν να καλύψουν τις ομολογιακές υποχρεώσεις τους.

Το 2008-2009, η κινεζική κυβέρνηση είχε διοχετεύσει 4 τρισ. γουάν ή 590 δισ. δολάρια στην οικονομία, για να τη θωρακίσει απέναντι στη χρηματοπιστωτική κρίση. Αυτή, όμως, η επεκτατική δημοσιονομική πολιτική χρηματοδοτήθηκε με δάνεια που έλαβαν οι τοπικές κυβερνήσεις και οι κρατικές εταιρείες. Η Κίνα έχει εισέλθει σήμερα σε διαδικασία απομόχλευσης, που είναι απαραίτητη τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Αυτή η στρατηγική έχει επιβραδύνει τον ρυθμό ανάπτυξης, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 6,7% το β΄ τρίμηνο του έτους. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ενισχυθεί το 2018 κατά 6,6%, αντί 6,9% που ενισχύθηκε πέρυσι. Επιδοκίμασε, επίσης, τις προσπάθειες του Πεκίνου να περιορίσει τους δημοσιονομικούς κινδύνους, αλλά προειδοποίησε ότι η πιστωτική επέκταση παραμένει υπερβολικά υψηλή, καθώς καθυστερεί η εξομάλυνση σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας. «Η Κίνα βρίσκεται σε ένα ιστορικό μεταίχμιο. Μετά την πάροδο δεκαετιών με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι Αρχές προσανατολίζονται στην ποιοτική ανάπτυξη», αναφέρει το ΔΝΤ.

Πολιτικά κίνητρα

Εν τω μεταξύ, η Αρχή Ανταγωνισμού της Κίνας απέρριψε την πρόταση της αμερικανικής Qualcomm για τη συγχώνευσή της με την ολλανδική NXP Semiconductors. Εσπευσε, όμως, να τονίσει ότι σύντομα θα βρεθεί λύση. Η αμερικανική πολυεθνική τηλεπικοινωνιών και ημιεπεξεργαστών Qualcomm δήλωσε ότι θα αποσύρει την πρόταση για την εξαγορά της NXP Semiconductors, ύψους 44 δισ. δολαρίων. Ο διευθύνων σύμβουλος της Qualcomm Στίβεν Μόλενκοφ είπε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC ότι η εταιρεία έχει εμπλακεί άθελά της σε έναν εμπορικό πόλεμο. Αν ολοκληρωνόταν η συγχώνευση, θα ήταν η μεγαλύτερη εξαγορά στον κλάδο των ημιαγωγών. Η Αρχή Ανταγωνισμού της Κίνας (SAMR) ανακοίνωσε χθες πως οι προτάσεις των δύο εταιρειών δεν έδιναν πειστικές απαντήσεις στα ζητήματα αθέμιτου ανταγωνισμού που ανακύπτουν στην κινεζική αγορά. Μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να επιδεινώσει την εμπορική αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ, παρότι η SAMR επισήμανε ότι όλες οι ξένες εταιρείες έχουν την ίδια μεταχείριση από το Πεκίνο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT