Η τουρκική οικονομία στα δίχτυα της δημαγωγίας του Ερντογάν

Η τουρκική οικονομία στα δίχτυα της δημαγωγίας του Ερντογάν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη στιγμή που η παγκόσμια οικονομία κινδυνεύει να βρεθεί στη δίνη ενός εμπορικού πολέμου, η Τουρκία κινείται στη δική της μοναχική πορεία, με την οικονομία της να βρίσκεται στον απόλυτο έλεγχο του Ταγίπ Ερντογάν. Οι ανορθόδοξες απόψεις του Τούρκου προέδρου, που αυτοπροσδιορίζεται ως «εχθρός των επιτοκίων», καλλιεργούν εντεινόμενη ανησυχία στους επενδυτές, που βλέπουν την τουρκική οικονομία των 880 δισ. δολαρίων να υπερθερμαίνεται.

Οι εξελίξεις μέσα στην εβδομάδα επιβεβαίωσαν τον φόβο ότι ο Τούρκος πρόεδρος παρεμβαίνει στο έργο της κεντρικής τράπεζας για να διατηρήσει τεχνητά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να εμφανισθεί πιστός στην προεκλογική του δημαγωγία.

Στην πρώτη της συνεδρίαση μετά την επανεκλογή Ερντογάν και την ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Οικονομικών από τον γαμπρό του, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, η Τράπεζα της Τουρκίας απογοήτευσε πλήρως την αγορά, διατηρώντας αμετάβλητα τα επιτόκια. Διέψευσε έτσι όσους οικονομολόγους ευελπιστούσαν ότι μετά την επανεκλογή Ερντογάν, η Αγκυρα θα επέστρεφε σε μια πιο ορθόδοξη νομισματική πολιτική, για να ανακόψει την πτώση του νομίσματος και να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό που βρίσκεται πλέον στο 15,39%. Με την απόφασή της η κεντρική τράπεζα άφησε το νόμισμα της χώρας να υποτιμηθεί περαιτέρω κατά 4,2%, με αποτέλεσμα η συνολική υποτίμησή του από την αρχή του έτους να υπερβαίνει το 20%. Γίνεται έτσι αφόρητη η ακρίβεια για μεγάλο τμήμα του τουρκικού πληθυσμού. Στη διάρκεια της εβδομάδας, η Ενωση Αρτοποιών της Τουρκίας ανακοίνωσε ότι αυξάνεται η τιμή του ψωμιού κατά 15%. Την ίδια στιγμή, η τιμή ενός iPhone έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 25%.

Είναι, άλλωστε, ορατός ο κίνδυνος να εκδηλωθεί κύμα πτωχεύσεων επιχειρήσεων. Πολλές τουρκικές επιχειρήσεις έχουν λάβει δάνεια σε ξένο νόμισμα, και με την ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή τους. Καθώς οι επενδυτές ξεπουλούν μαζικά τα περιουσιακά στοιχεία της Τουρκίας, μετοχές και ομόλογα, το κόστος δανεισμού της γειτονικής χώρας έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα επίπεδα. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του τουρκικού δημοσίου έχουν υπερβεί το 18%, επίπεδο που, θεωρητικά τουλάχιστον, ισοδυναμεί με αποκλεισμό της από τις χρηματαγορές. Και η Τουρκία κινδυνεύει να εγκαταλειφθεί από το ξένο κεφάλαιο, που της είναι απαραίτητο για την κάλυψη των ελλειμμάτων της.

Ο διορισμός του Μπεράτ Αλμπαϊράκ στο υπουργείο Οικονομικών αποτέλεσε σήμα κινδύνου για την αγορά, λόγω της στενής συγγένειάς του με τον Τούρκο πρόεδρο. Ομως τα σύννεφα είχαν φανεί προτού ακόμη ανακοινωθεί ο διορισμός του. Από τη νέα κυβέρνηση Ερντογάν απουσιάζει ο Μεχμέτ Σιμσέκ, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός

Οικονομικών αλλά και πρώην στέλεχος της Merrill Lynch, που έχαιρε εκτίμησης μεταξύ των επενδυτών και ενέπνεε εμπιστοσύνη στις αγορές. Εχει επίσης μείνει χωρίς ουσιαστικό ρόλο ο πρώην υπουργός Οικονομίας Νατσί Αγκμπάλ, που επίσης ενέπνεε εμπιστοσύνη στους επενδυτές, ως εκπρόσωπος μιας ορθόδοξης οικονομικής πολιτικής.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT