ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεπέρασε το φράγμα του 1 τρισ. δολ. η αξία της Apple

apple

Μετά τη δημιουργία προϊόντων τεχνολογίας που είναι πλέον απαραίτητα στους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, η Αpple έγραψε ιστορία στη Wall Street. Την περασμένη εβδομάδα έγινε η πρώτη εταιρεία που η κεφαλαιοποίησή της ξεπέρασε το 1 τρισ. δολάρια. Η χρηματιστηριακή ισχύς της Apple δεν μπορεί να συγκριθεί πλέον με μεμονωμένες εταιρείες, ακόμα και με αυτές που μπορεί να παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην αγορά τους. Πλέον, ολόκληροι κλάδοι μπορούν να κινηθούν στα επίπεδα της κεφαλαιοποίησης της Apple, όπως προκύπτει από δημοσίευμα των New York Times.

Καθόλου άσχημα νέα για μια εταιρεία που άξιζε μόνον 3 δισ. δολάρια το 1996, όταν ανέλαβε τα ηνία ο Στιβ Τζομπς. Επειτα από 22 χρόνια, η Apple είναι τεχνολογικός κολοσσός και συνάμα χρηματιστηριακός γίγαντας. Εχει πουλήσει 280 εκατ. κινητά iPhone, ταμπλέτες iPad και υπολογιστές Mac σε όλον τον κόσμο. Σήμερα, η χρηματιστηριακή αξία της Apple είναι σχεδόν ισάξια με τη συνολική κεφαλαιοποίηση όλων των ομίλων αεροναυπηγικής και αεροπορίας, που φθάνει το 1,097 τρισ. δολάρια. Σε αυτήν την κατηγορία εντάσσονται ιστορικοί κολοσσοί της βαριάς βιομηχανίας. Ενας από αυτούς είναι η Lockheed Martin, που κατασκεύασε 300 μαχητικά τζετ, ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη το 2017. Περιλαμβάνονται, επίσης, οι Boeing, Airbus, United Technologies, Raytheon, Singapore Airlines, Delta Air Lines.

Επίσης, η κεφαλαιοποίηση της Apple ξεπερνά την αντίστοιχη όλων των αυτοκινητοβιομηχανιών στον κόσμο, που φθάνει τα 964 δισ. δολάρια. Αναφερόμαστε σε κολοσσούς όπως οι γερμανικές Daimler και BMW, η ιαπωνική Honda και η αμερικανική Tesla. Μόνον οι Volkswagen, GM, Toyota και Ford παρήγαγαν περισσότερα 35 εκατ. οχήματα το 2017.

Η  Apple αξίζει λίγο λιγότερο από τη συνδυασμένη κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων τραπεζικών ομίλων των ΗΠΑ (Bank of America, JPMorgan Chase, Citigroup, Wells Fargo), η οποία φθάνει το 1,168 τρισ. δολάρια. Επιπλέον, στα 956 δισ. δολάρια υπολογίζεται η χρηματιστηριακή αξία όλων των εταιρειών που απαρτίζουν τον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ψυχαγωγίας στις ΗΠΑ. Σε αυτές περιλαμβάνεται η AT&T, η Netflix, η Comcast και η 21st Century Fox.

Μόνον η κεφαλαιοποίηση των υπολοίπων κολοσσών του αμερικανικού κλάδου τεχνολογίας μπορεί να συγκριθεί με την Apple. Η Microsoft, η Aplhabet, μητρική της Google, και η Amazon αξίζουν μαζί περισσότερα από 2,5 τρισ. δολάρια. Η χρηματιστηριακή αξία της Aplhabet αποτιμάται στα 854 δισ. δολάρια και της Μicrosoft στα 824 δισ. δολάρια.

Το χρηματιστηριακό φαινόμενο Apple αλλά και των υπολοίπων τεχνολογικών κολοσσών αυτής της «παρέας» αποτελούν την κινητήριο δύναμη πίσω από το ράλι της Wall Street τα τελευταία εννέα χρόνια. Η υψηλή κερδοφορία τους, σχολιάζει ο Ματ Φίλιπς των New York Times, δίνει ώθηση και στην ανάπτυξη στις ΗΠΑ, που αν συνεχιστεί το 2019, με τους υφιστάμενους ρυθμούς, θα είναι η μακροβιότερη στην ιστορία της χώρας.

Βέβαια, υπάρχουν ζητήματα ανταγωνισμού και φοροαποφυγής με αρκετές από αυτές τις εταιρείες. Επικρατεί, επίσης, προβληματισμός για το αν συμβάλλουν στη στασιμότητα των πραγματικών μισθών στις ΗΠΑ, λόγω του κυρίαρχου ρόλου που διαδραματίζουν στις αγορές τους. Η Apple και η Google παρέχουν τα λογισμικά συστήματα για το 99% όλων των έξυπνων τηλεφώνων. Η Facebook και η Google χρεώνουν 59 σεντ του δολαρίου για κάθε διαφήμιση μέσω Διαδικτύου.