ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη ζήτηση, χαμηλές αποδόσεις

agores3

Ο ισχυρότερος τραπεζίτης του κόσμου θεωρεί πως η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου θα έπρεπε να είναι ήδη 4% και να οδεύει προς το 5%, παρ’ όλο που μόλις και μετά βίας κατάφερε να υπερβεί το 3%. «Νομίζω πως η απόδοση θα έπρεπε να είναι σήμερα 4%», είπε ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan το Σαββατοκύριακο. «Καλύτερα να είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε απόδοση 5% ή και υψηλότερη, η πιθανότητα (να συμβεί αυτό) είναι μεγαλύτερη απ’ ό,τι νομίζουν οι περισσότεροι», δήλωσε ο Τζέιμι Ντίμον στο Bloomberg. Η πρόβλεψη του Ντίμον απέχει πολύ από το να γίνει πραγματικότητα. Οποτε πλησιάζει η απόδοση στο 3%, αλλεπάλληλες αγορές από πολλούς επενδυτές ρίχνουν την απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου. Από τον Απρίλιο και μετά, η αγορά προσπάθησε τέσσερις φορές να σπάσει το όριο του 3%. Η πιο επιτυχημένη προσπάθεια ήταν από τις 14 έως τις 23 Μαΐου, όταν η απόδοση είχε ανέβει στο 3,11%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών, προτού υποχωρήσει έντονα στην συνέχεια. Τις υπόλοιπες τρεις φορές η απόδοση είχε παραμένει πάνω από το 3% για λίγες μόνο ώρες. Σχεδόν τη στιγμή που η απόδοση θα φτάσει στο 3%, ακολουθεί αμέσως υποχώρησή της και η καμπύλη της απόδοσης πλησιάζει ακόμα πιο κοντά στο να αντιστραφεί (σ.σ. δηλαδή, η απόδοση των βραχυπρόθεσμων ομολόγων να είναι υψηλότερη από αυτήν των μακροπρόθεσμων). Το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου δεν είναι υψηλότερη από 3% αποτελεί μία από τις μεγάλες εκπλήξεις του 2018.

Η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό, η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού και περιορίζει τον ισολογισμό της, ο κρατικός δανεισμός και το κρατικό χρέος αυξάνονται και οι κερδοσκόποι έχουν στοιχηματίσει τεράστια ποσά στην πτώση της τιμής των ομολόγων (σ.σ. η τιμή ενός ομολόγου κινείται αντίστροφα από την απόδοση). Προσθέστε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε το δεύτερο τρίμηνο με ρυθμό 4,1%, πως η ανεργία έχει υποχωρήσει κάτω από το 4% και ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στον στόχο 2% που έχει η Fed, και κάποιος όντως θα μπορούσε να περιμένει ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου θα ήταν υψηλότερη από το 2,95%. Ομως, σε έναν κόσμο πολύ χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, γήρανσης του πληθυσμού και υποχώρησης του μακροπρόθεσμου ρυθμού ανάπτυξης, απόδοση της τάξεως του 3% για να επενδύσει κάποιος στο ασφαλέστερο και με τη μεγαλύτερη ρευστότητα κρατικό ομόλογο, είναι υπερβολικά καλή ώστε να την αγνοήσει. Πραγματικά είναι προφανές. Οταν η απόδοση των κρατικών ομολόγων των αναδυόμενων αγορών είναι μόλις 300 μονάδες βάσης υψηλότερη από αυτήν των αμερικανικών ομολόγων, η διαφορά δεν είναι αρκετά μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς το αυξημένο ρίσκο που αναλαμβάνει κάποιος που επενδύει σε κρατικά ομόλογα των αναδυόμενων αγορών.

Τα αμερικανικά ομόλογα έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση από άλλα κρατικά ομόλογα με ανάλογα υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση. Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου είναι 0,4%, του βρετανικού 1,3% και του ιαπωνικού 0,1%. Είναι, λοιπόν, φυσική η τάση των επενδυτών ομολόγων να επικεντρώνουν την προσοχή τους σ’ ένα ομόλογο που δεν έχει κανένα ρίσκο και που προσφέρει απόδοση 3%. Αναλυτές της Morgan Stanley θεωρούν ότι η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς έχει ήδη φτάσει στο αποκορύφωμά της για το 2018 και συστήνουν την αγορά του. Αναλυτές της Citi θεωρούν πως η πραγματική απόδοση (σ.σ. δηλαδή, αν υπολογιστεί και ο πληθωρισμός) των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων ετών και πως θα υποχωρήσει στην συνέχεια. Αναλυτές της Blackrock, δηλαδή του μεγαλύτερου διαχειριστή κεφαλαίων παγκοσμίως, υποστηρίζουν πως η «ακόρεστη» παγκόσμια ζήτηση για απόδοση και ασφάλεια εξακολουθεί να περιορίζει την απόδοση των μακροπρόθεσμων αμερικανικών ομολόγων.