ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για υπεξαίρεση 120 εκατ. δολαρίων κατηγορείται ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ

ross

Για υπεξαίρεση χρημάτων ύψους 120 εκατ. δολαρίων κατηγορείται ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Forbes, ο Ρος κατηγορείται ότι έκλεψε το εν λόγω ποσό από την προηγούμενη επενδυτική του εταιρεία, γεγονός που οδήγησε σε αγωγές και επιβολή προστίμων σε βάρο του από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. 

Η εταιρεία WL Ross και Co. φέρεται πως χρέωνε τους επενδυτές για πρόσθετα τέλη διαχείρισης ακόμη και αν η αξία της επένδυσής τους είχε μειωθεί, ενώ αγνοούσε την πληρωμή του απαιτούμενου ελάχιστου ποσοστού των τελών που επιτεύχθηκαν σε άλλες συμφωνίες, γράφει το Forbes επικαλούμενο πέντε πρώην εργαζομένους της εταιρείας.

Αντ 'αυτού, η εταιρεία θα έδινε στους επενδυτές μικρότερο ποσό από το απαιτούμενο ποσοστό και θα κρατούσε τα υπόλοιπα, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ρος πούλησε τις εταιρείες WL Ross και Co. στην Invesco το 2006. 

«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχει επιβάλει μέτρα σε βάρος μου», δήλωσε πρόσφατα ο Ρος και πρόσθεσε: «Κανένας ρυθμιστικός οργανισμός δεν έχει προβεί σε τέτοιες κατηγορίες σε βάρος μου και δεν υπάρχει καμία βάση για τέτοιους ισχυρισμούς». 

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία Ross, ύψους 2,3 εκατ. δολαρίων τον Αύγουστο του 2016, για την είσπραξη περίπου 10,4 εκατ. δολαρίων από συμφωνίες με επενδυτές που ολοκληρώθηκαν την περίοδο 2001 και 2011. 

Σε δήλωση προς το Newsweek που αναμεταδίδει την είδηση,  το τμήμα εμπορίου διέψευσε το δημοσίευμα του Forbes, τονίζοντας ότι είναι αποτέλεσμα μιας «προσωπικής βεντέτα» με τον Γ. Ρος.  «Η ιστορία του Forbes βασίζεται σε φήμες, υπονοούμενα και αβάσιμους ισχυρισμούς».