ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις μπίρας το καυτό γερμανικό καλοκαίρι

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις μπίρας το καυτό γερμανικό καλοκαίρι

Οσο κι αν ο καύσωνας και η ανομβρία πλήττουν τη γεωργία στη Γηραιά Ηπειρο, κυρίως στη Γερμανία, στη Δανία και στη Γαλλία, ένας άλλος κλάδος ευημερεί. Πρόκειται για τη ζυθοποιία στη Γερμανία, όπως αναφέρει σε σχετικό της δημοσίευμα η Deutsche Welle. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο επισημαίνει πως οι λάτρεις της μπίρας στη χώρα δεν πτοήθηκαν καθόλου από το γεγονός ότι η εθνική Γερμανίας δεν κατάφερε να περάσει στον τελικό του φετινού Μουντιάλ. Κι αυτό σημαίνει ότι, αντιστοίχως, δεν επηρεάστηκαν δυσμενώς ούτε και οι ζυθοποιίες. «Τελικά, η καλοκαιρία είναι σημαντικότερη από την πορεία της εθνικής Γερμανίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα», διαβεβαιώνει και ο γερμανικός σύνδεσμος ζυθοποιών. Από την άλλη, όμως, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη, που δεν φθάνουν οι φιάλες για να τοποθετηθεί το προϊόν στα καταστήματα. Οι πωλήσεις μπίρας το πρώτο εξάμηνο στη Γερμανία εμφάνισαν σημαντική άνοδο. Επιπροσθέτως, αυξημένη ήταν και η παραγωγή της. Σύμφωνα με την ομοσπονδιακή υπηρεσία στατιστικής, το πρώτο ήμισυ του 2018 η παραγωγή ζύθου συγκριτικά με το ίδιο διάστημα του 2017 είχε 0,6% αύξηση. Πέραν της καλοκαιρίας, στην αύξηση του τζίρου για τις μπίρες συντρέχουν και άλλοι λόγοι. Από τις αρχές του χρόνου αυξήθηκαν και οι τιμές του προϊόντος, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Τον Ιούνιο η τιμή της μπίρας ήταν κατά μέσον όρο 4,1% πιο υψηλή απ’ ό,τι πέρυσι. Μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του θεματικού περιοδικού Inside, η τιμή όλων των ειδών μπίρας αυξήθηκε κατά 5,9%. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην μπίρα τύπου ράντλερ. Συν τοις άλλοις, παρατηρείται έντονη ζήτηση και για μπίρα χωρίς αλκοόλ.

Ενα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο για την αγορά ζύθου στη Γερμανία είναι ότι σε επίπεδο πληθυσμού αυξάνεται ο μέρος όρος ηλικίας. Δηλαδή αυτό μεταφράζεται σε λιγότερη κατανάλωση. Οσο μεγαλώνουν οι άνθρωποι, τόσο λιγότερο αλκοόλ καταναλώνουν. Το 2017 ήταν η χειρότερη χρονιά για τους ανθρώπους του κλάδου της ζυθοποιίας μετά την επανένωση των δύο Γερμανιών. Πωλήθηκαν «μόνον» 93,5 εκατ. εκατόλιτρα μπίρας. Σύμφωνα με το περιοδικό Inside, η αύξηση των τιμών στα είδη μπίρας έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, αφού τα έξοδα λειτουργίας, ρεύματος και προσωπικού είχαν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ετσι, μελλοντικά δεν θα υπάρχουν πλέον προσφορές κάτω από 10 ευρώ για ένα κασόνι μπίρες, όπως αναφέρει η DW.

Σύμφωνα με τον γερμανικό σύνδεσμο ζυθοποιών, ορισμένες ζυθοποιίες αναγκάζονται να βάζουν επιπλέον βάρδιες για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν την υψηλή ζήτηση από τα καταστήματα και τις μπιραρίες. Πάντως, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι πρώτοι στην κατανάλωση μπίρας στον πλανήτη είναι οι Τσέχοι με 143,3 λίτρα κατά κεφαλήν, ενώ οι Γερμανοί βρίσκονται στην τέταρτη θέση με 104,2 λίτρα.