Οι Κινέζοι μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα

Οι Κινέζοι μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο εμπορικός πόλεμος που έχει κηρύξει στην Κίνα ο Αμερικανός πρόεδρος δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει πανικό στη χώρα της Απω Ανατολής. Μεταξύ των Κινέζων, όμως, επικρατεί σύγχυση και διάσταση απόψεων ως προς τα ποια πρέπει να είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αντεπιτεθεί το Πεκίνο, ενώ άλλοι παραδέχονται απλώς ότι δεν ξέρουν τι πρέπει να γίνει.

Από δημοσκόπηση που έκανε το Reuters, προκύπτει ένα στοιχείο που θα έπρεπε να ανησυχήσει την Ουάσιγκτον. Μια μειονότητα ανάμεσα στους Κινέζους, συγκεκριμένα το 28%, δηλώνει ότι θέλει να σταματήσει να αγοράζει αμερικανικά προϊόντα. Αρκετοί είναι, όμως, εκείνοι που δήλωσαν πως ήδη μποϊκοτάρουν τα αμερικανικά προϊόντα, ενώ κάποιοι άλλοι ότι εξακολουθούν μεν να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα, αλλά αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Οπως επισημαίνει το Reuters, στον βαθμό που η δημοσκόπησή του έπιασε πραγματικά τον σφυγμό των Κινέζων, σύντομα θα μειωθούν δραστικά οι πωλήσεις των iPhone στην Κίνα, θα μειωθεί η κίνηση στις αίθουσες που παίζουν ταινίες της Disney και στα καταστήματα της Starbucks, και θα πέσουν οι πωλήσεις αυτοκινήτων της General Motors. Και όλα αυτά θα συμβούν χωρίς να έχει καν υπάρξει κάποια επίσημη ανακοίνωση για μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων, ενορχηστρωμένο είτε από την κινεζική ηγεσία είτε από κάποια οργάνωση.

Μία δεκαετία μετά την υπερηφάνεια που ένιωσε μεγάλη μερίδα του κινεζικού λαού για την επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, τα εθνικιστικά αισθήματα είναι αρκετά αυξημένα στην Κίνα. Το Reuters θεωρεί ότι τα ευρήματα της έρευνάς του είναι μειωμένης αξιοπιστίας. Οπως επισημαίνει, η δημοσκόπηση διεξήχθη σε μια χώρα στην οποία μεγάλο μέρος του λαού παρακολουθείται και ενδεχομένως δεν εκφράζεται με ειλικρίνεια.

Οι απαντήσεις είναι αρκετά ενδιαφέρουσες. Ενας από τους ερωτηθέντες, ο 40χρονος Κάι Κινγκ δηλώνει είναι ανήσυχος για τον εμπορικό πόλεμο, καθώς «πρόκειται για σύγκρουση ανάμεσα στην πρώτη και στη δεύτερη σε μέγεθος οικονoμία στον κόσμο». Ο ίδιος τονίζει ότι καμία από τις δύο πλευρές «δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για έναν εμπορικό πόλεμο και ότι όλα έγιναν βιαστικά». Ενας άλλος που εργάζεται στη χαλυβουργία τόνισε πως «ο Τραμπ έχει κηρύξει ψυχολογικό πόλεμο στην Κίνα» και εκτιμά πως η Κίνα δεν «πρέπει να ανησυχεί για τον εμπορικό πόλεμο αλλά πρέπει να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας». Δεν λείπουν και εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η Κίνα πρέπει να αναζητήσει άλλες αγορές για να εξάγει τα προϊόντα της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή