Η Tesla έλαβε κλήτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Η Tesla έλαβε κλήτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Tesla, η καλιφορνέζικη εταιρεία κατασκευής ηλεκτροκίνητων οχημάτων, έλαβε κλήτευση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) με αφορμή τις δηλώσεις του ιδρυτή της Ελον Μασκ για αποχώρησή της από το χρηματιστήριο. Οπως καθίσταται σαφές, η ρυθμιστική αρχή είναι αποφασισμένη να ερευνήσει σε βάθος αν είναι βάσιμο το σχέδιο του κ. Μασκ.

Πριν από λίγες ημέρες είχε ανακοινώσει με μήνυμά του στο Twitter ότι πρόκειται να αποσύρει την Tesla από το χρηματιστήριο, χωρίς να ενημερώσει εκ των προτέρων την Επιτροπή, ως ώφειλε. Γι’ αυτό και η Επιτροπή θέλει να διαπιστώσει αν πρόκειται για τέχνασμα, ώστε να ενισχυθεί η μετοχή της εταιρείας και πληγούν όσοι κάνουν βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις σε αυτήν ή αν πρόκειται για ρεαλιστικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η εφημερίδα The Wall Street Journal (WSJ), με την κλήτευσή της η SEC ζητεί πληροφορίες από όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας. Πάντως δεν είναι, προς το παρόν, γνωστό ποια είναι ακριβώς τα στοιχεία που θέλει να εξασφαλίσει. Η WSJ έγραψε προ ημερών ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ έχει βάλει στο μικροσκόπιό της τη φράση περί «εγγυημένης χρηματοδότησης», που περιείχε η ανάρτηση του Ελον Μασκ στο Twitter.

Εκτοτε, ο ιδρυτής της εταιρείας παρουσίασε ασαφείς πληροφορίες για τους πιθανούς χρηματοδότες, στους οποίους, όπως είπε, περιλαμβάνoνται και τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια της Σαουδικής Αραβίας. Η τελευταία, πριν από την ανακοίνωση Μασκ, είχε δεσμευθεί για επενδύσεις 2 δισ. δολαρίων στην Tesla. Αυτό σημαίνει ότι αποκτά σχεδόν το 5% της εταιρείας, ενώ φέρεται διατεθειμένη να συνδράμει τον Ελον Μασκ στο σχέδιό του να αποσύρει την εταιρεία του από το χρηματιστήριο.

Πέραν αυτών των σαουδαραβικών κεφαλαίων όμως, η υπόλοιπη χρηματοδότηση κάθε άλλο παρά εγγυημένη δείχνει.

Σε μια προκαταρκτική εκτίμηση, οι αναλυτές επισημαίνουν πως ο Ελον Μασκ θα χρειασθεί περίπου 82 δισ. δολάρια για να υλοποιήσει το σχέδιό του. Εχουν κινηθεί εναντίον του επενδυτές με αγωγές για παραπλάνηση και χειραγώγηση μετοχής. Εν τω μεταξύ, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ενδέχεται να διαρκέσει ακόμα και δύο χρόνια. Απλώς θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο Ελον Μασκ δεν κατηγορείται για κάτι παράτυπο.

Οπως παρατηρεί σε σχετικό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, η χρονοβόρος διαδικασία θα αποθαρρύνει τους επενδυτές και τους χρηματιστές στη Wall Street, οι οποίοι κάνουν διάφορες υποθέσεις για το αν όντως ο ιδρυτής της Tesla βρίσκεται σε συνεννόηση με δικηγόρους και χρηματοδότες. Το βέβαιον είναι ότι η Goldman Sachs ασκεί χρέη συμβούλου στον Ελον Μασκ για να τον βοηθήσει να αποσύρει την Τesla από το χρηματιστήριο.

Η σχέση του επιχειρηματία με την Goldman Sachs χρονολογείται τουλάχιστον από το 2010, όταν είχε αναλάβει την αρχική δημόσια εγγραφή για την αρχική δημόσια διάθεση των μετοχών της tesla. Επιπλέον, η τράπεζα έχει χορηγήσει προσωπικά στον Ελον Μασκ δάνεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές του επενδυτικού οίκου Sanford C. Bernstein, μόνο 50% πιθανότητες επιτυχίας έχει η Tesla να αποσυρθεί από το χρηματιστήριο κυρίως λόγω έλλειψης ταμειακών ροών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή