Στην αρωγή της Κίνας καταφεύγει η Αργεντινή για να εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση, πέραν του δανείου των 50 δισ. δολαρίων που έχει λάβει από το ΔΝΤ. Αιτία, η συνεχιζόμενη πτώση του αργεντίνικου πέσο, που εξακολουθεί να παρουσιάζει τη χειρότερη εικόνα ανάμεσα σε όλα τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών και βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου. Υπήρξε, μάλιστα, ο καθοριστικός παράγοντας που ανάγκασε το Μπουένος Αϊρες να καταφύγει εκ νέου στο ΔΝΤ, μολονότι μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης θεωρεί το πρόγραμμά του υπεύθυνο για τη χρεοκοπία της χώρας το 2002.
Περίπου τρεις μήνες μετά τη νέα προσφυγή της χειμαζόμενης Αργεντινής στο ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μάριο Κιντάνα, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Γκουστάβο Κανονέρο και ο υπουργός Οικονομικών Σαντιάγο Μπαουσίλι ανακοίνωσαν ενώπιον επενδυτών ότι εξετάζουν τις προτάσεις της Κίνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, αντικείμενο των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών είναι η συμφωνία ανταλλαγής νομισμάτων (swap) και η πιστωτική γραμμή ύψους 5 δισ. δολαρίων. Στη διάρκεια της εβδομάδας, η κεντρική τράπεζα της Αργεντινής έλαβε μέτρα για να στηρίξει το νόμισμα και να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χειμαζόμενη οικονομία της. Συγκεκριμένα, αύξησε το επιτόκιο δανεισμού στο 45%, αναβάθμισε το ύψος του αποθεματικού που οφείλουν να διατηρούν οι τράπεζες της χώρας και προχώρησε σε σειρά δημοπρασιών ομολόγων σε δολάρια. Ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι θα περιορίσει την έκδοση βραχυπρόθεσμων ομολόγων, των λεγόμενων Lebacs.
Το ΔΝΤ επισήμανε ότι τα μέτρα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντως, οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας δεν έχουν έως τώρα βοηθήσει το πέσο, το οποίο παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου, με την ισοτιμία του να διαμορφώνεται πάνω από τα 30 πέσος προς ένα δολάριο. Μεταξύ άλλων, η κεντρική τράπεζα παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος, πουλώντας 781 εκατ. δολάρια από τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα για να αγοράσει πέσος. Η οικονομία της Αργεντινής έχει δεχθεί ισχυρότατο πλήγμα όπως πολλές άλλες αναδυόμενες αγορές. Αυτό οφείλεται στο ότι τον τελευταίο καιρό τα επενδυτικά κεφάλαια επιστρέφουν στις ΗΠΑ και γενικότερα στις μεγάλες οικονομίες της Δύσης, που στρέφονται σε πιο περιοριστική νομισματική πολιτική και προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Στην περίπτωση της Αργεντινής, όμως, επικρατεί μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών για τον καλπάζοντα πληθωρισμό της, ο οποίος τον Ιούνιο έφτασε στο 29,5%, αλλά και για το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του εξωτερικού χρέους της είναι σε δολάρια.