ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξάνονται οι πιέσεις στον Τραμπ, αυξάνονται οι κίνδυνοι

ayxanontai-oi-pieseis-ston-tramp-ayxanontai-oi-kindynoi-2268998

Υπερφίαλοι επενδυτές υποτιμούν την ικανότητα του Ντόναλντ Τραμπ να προκαλεί αναταραχή. Ο Αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε την απειλή να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα αφότου ο πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του καταδικάστηκε για φοροδιαφυγή και ο πρώην δικηγόρος του τον ενέπλεξε σε υπόθεση παραβίασης της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικής καμπάνιας, στο πλαίσιο συμφωνίας με τον εισαγγελέα να δηλώσει ένοχος με αντάλλαγμα μικρότερη ποινή. Η επιβολή επιπλέον δασμών σε κινεζικά εισαγόμενα προϊόντα αξίας 500 δισ. δολ. εξακολουθεί να εκκρεμεί. Οι πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις σηματοδοτούν σημαντική κλιμάκωση της νομικής και πολιτικής πίεσης που ασκείται στον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο Μάικλ Κόεν, πρώην προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, είπε πως «ένας υποψήφιος» του έδωσε εντολή να πληρώσει δύο γυναίκες ώστε να τις αποτρέψει από το να μιλήσουν δημοσίως κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας του 2016 για ερωτικές σχέσεις που είχαν μαζί του. Ο Κόεν δήλωσε ένοχος για την κατηγορία, μεταξύ άλλων, της παραβίασης της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικής καμπάνιας. Ο δικηγόρος του Κόεν είπε επίσης ότι ο πελάτης του είναι έτοιμος να βοηθήσει τον ειδικό εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, ο οποίος ερευνά την υπόθεση της εμπλοκής της Ρωσίας στην προεκλογική καμπάνια του 2016. Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης, το δικαστήριο έκρινε τον Πολ Μάναφορτ, πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, ένοχο για οκτώ κατηγορίες περί φορολογικής και τραπεζικής απάτης.

Οι κατηγορίες σχετίζονταν με τη δραστηριότητα του Μάναφορτ στις ουκρανικές εκλογές του 2010. Ο Τραμπ δεν ανέφερε τις κατηγορίες κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης το βράδυ της Τρίτης. Ωστόσο, επανέλαβε την υπόσχεση να επιβάλει δασμούς 25% στις εισαγωγές αυτοκινήτων, αν και υποτίθεται πως έχει «παγώσει» αυτούς τους δασμούς μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμπορικές διαπραγματεύσεις. Εκπρόσωποι αυτοκινητοβιομηχανιών προειδοποιούν πως η επιβολή δασμών θα αυξήσει το κόστος αγοράς ενός νέου εισαγόμενου αυτοκινήτου κατά 6.000 δολάρια και ενός νέου αμερικανικού αυτοκινήτου κατά 2.000 δολάρια. Είτε από θυμό, είτε επειδή θα θελήσει να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης, είτε και για τους δύο λόγους, ο Τραμπ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει την απειλή που είχε εκτοξεύσει τον Ιούλιο να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στο σύνολο των προϊόντων, αξίας 500 δισ. δολαρίων, που εισάγει ετησίως η Αμερική από την Κίνα. Σήμερα οι ΗΠΑ θα ολοκληρώσουν την επιβολή υψηλότερων δασμών σε εισαγωγές από την Κίνα ύψους 50 δισ. δολαρίων. Ολόκληρη αυτή την εβδομάδα διεξάγεται δημόσια διαβούλευση για την πιθανή επιβολή υψηλότερων δασμών σε κινεζικές εισαγωγές αξίας 200 δισ. δολαρίων. Προς το παρόν, οι επενδυτές φαίνεται πως δεν δίνουν σημασία στο οικονομικό ρίσκο.

Η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ωστόσο είναι πιθανό να υπάρξουν και άλλες εκπλήξεις. Ο Μάικλ Φλιν, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ, συνεργάζεται στο πλαίσιο της έρευνας του Μιούλερ. Η παραδοχή Κόεν ενισχύει την προσπάθεια των Δημοκρατικών να παραπέμψουν τον Τραμπ στο Κογκρέσο με το αίτημα της καθαίρεσης αν κερδίσει το κόμμα την πλειοψηφία στη Βουλή μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου. Ενδεχόμενη απόλυση του Μιούλερ ή απονομή χάρης στον Μάναφορτ θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει πολιτική αντίδραση. Ο «στριμωγμένος» Τραμπ απειλεί την οικονομία.