Η διεθνής οικονομία στη σκιά τού «Πρώτα η Αμερική»

Η διεθνής οικονομία στη σκιά τού «Πρώτα η Αμερική»

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αμερικανική οικονομία μπορεί να επιταχύνεται υπό την προεδρία Τραμπ, αλλά για όλους τους υπόλοιπους η πολιτική «Πρώτα η Αμερική» που ακολουθεί ο Τραμπ δεν είναι και τόσο ευεργετική. Η ενίσχυση του δολαρίου από την αρχή του έτους και η συνεχιζόμενη άνοδος των αμερικανικών επιτοκίων δανεισμού πιέζουν τις αναδυόμενες οικονομίες, ενώ ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Αμερικανός πρόεδρος απειλεί την κινεζική οικονομία.

Οι ΗΠΑ θα είναι το μοναδικό κράτος από την ομάδα του G7 η οικονομία του οποίου θα επιταχυνθεί το 2018, χάρη στη μείωση της φορολογίας που πέρασε ο Τραμπ από το Κογκρέσο στα τέλη του περασμένου έτους. Οικονομολόγοι της JPMorgan υπολόγισαν ότι πέρυσι το 80% των οικονομιών αναπτυσσόταν με ρυθμό ταχύτερο από αυτόν που είχε προβλεφθεί, ενώ φέτος το ποσοστό έχει περιοριστεί στο 60%.

Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται εξαιτίας του εμπορικού πολέμου που έχει εξαπολύσει ο Τραμπ, αλλά και επειδή το Πεκίνο περιορίζει τον δανεισμό στο εσωτερικό της χώρας. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης παρατηρείται υποχώρηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης εξαιτίας της ανησυχίας για την πορεία των εξαγωγών. Στη Γερμανία οι βιομηχανικές παραγγελίες, αξιόπιστος δείκτης για την πορεία της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, υποχώρησαν (σε ετήσιο επίπεδο) τον Ιούνιο για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια. Η Ιταλία ετοιμάζεται να συγκρουστεί με τους επενδυτές, εξαιτίας του προϋπολογισμού για το 2019, ενώ η Βρετανία περιβάλλεται πάντοτε από την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το Brexit. Το διασυνοριακό εμπόριο υποχωρεί γενικότερα. Ειδικότερα, το εμπόριο σε Βραζιλία, Νότιο Κορέα, Ταϊβάν και Ινδία περιορίζεται με ρυθμό άνω του 5% σε σχέση με το 2017.

Το 2017 η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε τόσο συγχρονισμένα για πρώτη φορά από το 2007, ωστόσο αυτό το επίτευγμα φαντάζει πολύ μακρινό για τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι περιουσιακά στοιχεία που η πορεία τους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, όπως το δολάριο Αυστραλίας και ο χαλκός, έχουν υποχωρήσει κατά 4,5% το 2018, ενώ είχαν ενισχυθεί κατά 7% πέρυσι.

Η αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) έχει αυξήσει το 2018 δύο φορές τα επιτόκια δανεισμού και το δολάριο έχει ενισχυθεί κατά 6% έναντι δέσμης νομισμάτων των σημαντικών εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, γεγονός που δυσχεραίνει την εξυπηρέτηση δανείων σε δολάριο που έχουν λάβει ξένοι δανειολήπτες. Ο Μαρκ Νας, επικεφαλής ομολόγων στην Old Mutual Global Investors, λέει στο Bloomberg ότι η επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας θα αναγκάσει τη Fed να εξακολουθήσει να αυξάνει τα επιτόκια δανεισμού, κάτι που στο τέλος θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματικό και για τις ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή