ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία και Αργεντινή επηρέασαν αρνητικά τις αγορές

the-argentin

Υστερα από τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις με κέρδη, η Wall Street κινήθηκε χθες πτωτικά, επηρεασμένη από τις απώλειες που καταγράφηκαν στην Ευρώπη και προηγουμένως στις αναδυόμενες αγορές. Η πτώση του πέσο της Αργεντινής και της τουρκικής λίρας προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στις υπόλοιπες αναδυόμενες αγορές, οδηγώντας σε πτώση 1,2% τον χρηματιστηριακό δείκτη αναδυόμενων αγορών MSCI. Λόγω του γενικευμένου κλίματος αβεβαιότητας, οι επενδυτές στην Ευρώπη παρακολουθούσαν με επιφυλακτικότητα την πορεία των διαπραγματεύσεων ΗΠΑ – Καναδά για την επαναδιαπραγμάτευση της NAFTA μέχρι τη σημερινή προθεσμία. Βασική πηγή ανησυχίας είναι οι εμπορικές διαφορές των ΗΠΑ με την Κίνα και οι επιπτώσεις τους στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Σε αυτό το πεδίο, όμως, δεν έχει παρουσιαστεί καμία πρόοδος, επειδή η αναθεώρηση της NAFTA βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Λευκού Οίκου.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με πτώση 0,32%, ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου και των ακινήτων. Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 0,62%, ο δείκτης Cac-40 στο Παρίσι κατά 0,42% και ο δείκτης Dax στη Φρανκφούρτη, κατά 0,54%. Tο ευρώ υποχώρησε 0,38%, στο 1,1665 δολάριο, και το γιεν κατά 0,53%, στα 111,08 έναντι του δολαρίου.

Λίγο πριν από το χθεσινό κλείσιμο, οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones σημείωναν απώλειες από 0,46% έως 0,5%. O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq παρουσίαζε αρχικά άνοδο 0,24%, αλλά στη συνέχεια υποχωρούσε κατά 0,13%. Από την περασμένη Παρασκευή μέχρι τη Δευτέρα, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq κατέγραφαν ρεκόρ σε κάθε συνεδρίαση. Κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, επίσης, οι S&P 500, Nasdaq και Dow Jones παρουσίασαν κέρδη 3,8%, 6,4% και 2,9%, αντιστοίχως.

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» στις διεθνείς αγορές κινούνται ανοδικά λόγω ενδείξεων που επιβεβαιώνουν μείωση της προσφοράς από το Ιράν και τη Βενεζουέλα. Η τιμή του αργού στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκε κατά 1,34%, στα 70,44 δολάρια το βαρέλι, και η τιμή του Brent στο Λονδίνο διαμορφώθηκε στα 77,90 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο περίπου 0,99%. Αξίζει να αναφερθεί πως η τιμή του Brent έχει παρουσιάσει άνοδο σχεδόν 10% τις τελευταίες δύο εβδομάδες επειδή περιορίζεται η προσφορά.