Αυστηρό μήνυμα Μοσκοβισί προς Ιταλία για το έλλειμμα

Αυστηρό μήνυμα Μοσκοβισί προς Ιταλία για το έλλειμμα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιστροφή σε ένα δημοσιονομικό έλλειμμα του 3% του ΑΕΠ θα είναι μια μεγάλη οπισθοχώρηση για την Ιταλία, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά την ανακοίνωση από τη Ρώμη ότι θέλει να αυξήσει τις δαπάνες.

Ηγέτες των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού της Ιταλίας διαμήνυσαν τη Δευτέρα ότι θα επιδιώξουν ελαστικότητα από την ΕΕ για να αυξήσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του ερχόμενου έτους, μπαίνοντας σε μια πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους επενδυτές που το θέλουν μειωμένο.

«Προφανώς μια επιστροφή στο 3% θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω», δήλωσε ο Μοσκοβισί σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ισπανική εφημερίδα El Pais. «Είναι προς το συμφέρον της Ιταλίας να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα», πρόσθεσε.

Η Ισπανία

Ο Μοσκοβισί, ο οποίος βρίσκεται στην Ισπανία για να συναντήσει τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, υποβάθμισε την πιθανότητα μετάδοσης του κινδύνου αυτού από την Ιταλία στη νότια Ευρώπη, επισημαίνοντας ότι διαφέρουν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Η Ισπανία  «μπορεί να αντιμετωπίζει πρόβλημα στο να καταρτίσει προϋπολογισμό, αλλά έχει μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που μένει προσηλωμένη στους κανόνες και μειώνει το έλλειμμά της», σημείωσε.

Η Ισπανία αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο του προϋπολογισμού της του 2019 στις Βρυξέλλες στα μέσα Οκτωβρίου, πρόσθεσε, και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα της χώρας να εγκρίνουν προϋπολογισμό για το ερχόμενο έτος.

«Ελπίζω ότι οι ισπανικές πολιτικές δυνάμεις θα καταλάβουν ότι είναι προς το εθνικό συμφέρον της χώρας να έχουν προϋπολογισμό», σημείωσε ο Μοσκοβισί.

Ο Σάντσεθ, ο οποίος ηγείται μιας εύθραυστης κυβέρνησης μειοψηφίας, αντιμετώπισε την πρώτη του κρίση τον Ιούλιο όταν πολιτικοί του σύμμαχοι απέσυραν την υποστήριξή τους από τον προϋπολογισμό της κυβέρνησής του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή