Θετικά τα τελευταία μηνύματα από την Ιταλία

Θετικά τα τελευταία μηνύματα από την Ιταλία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας ενισχύθηκαν σημαντικά την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς μετριάστηκαν οι ανησυχίες για την δημοσιονομική πολιτική της αντισυστημικής κυβέρνησης συνασπισμού στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, έπειτα από κυβερνητικές διαβεβαιώσεις στις αρχές της εβδομάδας για τήρηση των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων, επικράτησε αισιοδοξία στην αγορά αναφορικά με τον στόχο του ιταλικού δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2019, αναμένοντας πως δεν θα έρθει σε αντίθεση με τις κύριες δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε αυτό το περιβάλλον, η απόδοση του 2ετούς ιταλικού ομολόγου υποχώρησε σε χαμηλό ενός μήνα 0,87% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση (κατά περίπου 60 μονάδες βάσης) από τον Ιούνιο. Αντίστοιχα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου υποχωρούσε περισσότερο από 7 μονάδες βάσης στο 2,83% στις αγορές της Ασίας την Παρασκευή, σημειώνοντας πτώση 40 μονάδων βάσης σε εβδομαδιαία βάση, τη μεγαλύτερη από τον Σεπτέμβριο του 2012. Ως απόρροια των ανωτέρω, η διαφορά της απόδοσης του 10ετούς ιταλικού ομολόγου έναντι του αντίστοιχου γερμανικού συρρικνώθηκε στις 246 μονάδες βάσης, κοντά στο χαμηλό ενός μήνα στις 244 μονάδες βάσης που έφθασε την Πέμπτη.

Στις αγορές συναλλάγματος, η ισοτιμία ευρώ/δολάριο συνέχισε να τελεί υπό διαπραγμάτευση κοντά στο 1,1600, καθώς τα ισχυρά μακροοικονομικά στοιχεία που βγήκαν μέσα στην εβδομάδα για την αμερικανική οικονομία δεν στάθηκαν αρκετά για να ενισχύσουν το δολάριο. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις για επιδόματα για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 1η Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 10.000 σε νέο χαμηλό 49 ετών, ενώ ο δείκτης ISM για τον τομέα της μεταποίησης ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό τον Αύγουστο στο επίπεδο των 61,3 μονάδων (από 58,1 τον Ιούλιο) και ο αντίστοιχος δείκτης για τον τομέα των υπηρεσιών ξεπέρασε τις προσδοκίες, φθάνοντας σε υψηλό 4 μηνών στις 58,5 μονάδες (από 55,7 τον Ιούλιο). Παράλληλα, η μειωμένη διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου οδήγησε σε ισχυρή άνοδο το ιαπωνικό γιεν, παρέχοντας στους επενδυτές ασφαλές καταφύγιο εν μέσω των αυξημένων ανησυχιών για τις εμπορικές διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και των βασικών εμπορικών εταίρων τους. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει μέσα στις επόμενες ημέρες την επιβολή επιπλέον δασμών σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολ. που εισάγουν από την Κίνα, καθώς έληξε την Πέμπτη η σχετική χρονική περίοδος για γραπτές παρατηρήσεις από τα ενδιαφερόμενα μέρη στην εν λόγω πρόταση.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή